nedjelja, 27. travnja 2014.

SVETI JURE MAOVICE 2014 2 DIO


 Sveti Jure na Maovicama i onaj od srijede i onaj od subote je iza nas, no vjerujem da će Maovičanima i fra Jakovu još dugo ostati gorak okus u ustima.



Još juče s mjesta događaja sam poslao fotku magle iznad Peruče, no još "gušća" se nadvila nad Ma(o)vice.

Isto tako sam jučer poslao fotku zatvorenih crkvenih vrata, milite ništa čudno pa i Vrlička crkva je bila zatvorena sve do 20-ak minuta prije mise.

Na koncu remeta je otvorio crkvena vrat, pa su vjernici mogli ući bez problema, no i dalje se nastavlja praksa masovnije okupljanje neposredno prije mise.
Vatra na kominu se rasplamsala i malo pomalo došlo je vrijeme za početak svečanosti.
Krenula je i procesija, za razliku od ranijih godina kad smo na proslavi mogli vidjeti djevojke, curice i mladiće u vrličkoj nošnji, danas su nošnju obukli jedino oni koji su u procesiji bili zaduženi za nošenje kipa Sv. Jure, križa...
Za vrijeme procesije počele su i prve kapi kiše nagovještavajući da slavlje neće biti baš obećavajuće.
nakon što je procesija napravila krug (za razliku od prošle godine kad smo imali blagoslov žita, polja ....ove godine je i to izostalo.
Nakon procesije počela je i misa, neki što zbog kiše što zbog neslaganja s Fra Jakovovim stavovima odmah nakon procesije otišli su kućama ili su se spustili do mrtvačnice tražeći zaklon od kiše i ne slušajući tijek mise, tako da ispred crkvi i nije ostalo previše Maovičana i njihovih gostiju.
Da Maovice postaje selo slučaj zbog podijeljenosti svjedoči i nazočnost novinara Slobodne Dalmacije koji su vjerojatno očekivali više oštrih riječi...

No ipak ništa od žestokih tonova jer ubrzo nakon završetka mise crkveni okoliš je ostao onakav kakav sam zatekao kad sam došao. Maovičani i njihovi gosti su se razišli kućama bez namajere da se duže zadrže.

Što reći nakon svega ovoga. Usprkos njihovom razlazu ipak sam čuo razne polemike no većina ih je suglasna da ovo neće moći dugo i da će netko morati popustiti.
Većina ih kaže (ovi subotnji i oni od srijede) da se slažu s tim da se glavna proslava prebaci u subotu ali da sam dan Sv. Jure ne bude bez Svete mise makar ona bila i kratkotrajna kao prošle godine.
Što više kako kažu Ma(o)vičani fra Jakov je naredio remeti Juki Blaževiću da u srijedu ne otvara crkvena vrata, no ovaj ga je odbio poslušati jer kako kaže dan Sv. jure je i njegov imendan pa taj dan i on ima razloga više za slavlje, kako je fra Jakov reagirao na tu Jukinu odluku nije mi poznato.

Ne može se baš reći da je odabrao subotu iz financijskih razloga kao što su rekli ona dvojica u videu od srijede. Da je došao održati malu misu u Srijedu na Sv. Juru vjerojatno bi skupio 2-3 tis. kuna što lemozine što plaćenih misa, razlog je vjerojatno neki drugi - možda inat - a kao odgovor na taj inat fra Jakova iz inata dobar dio Maovičana nije nazočio subotnjoj misi i procesiji. Neki su najavljivali da će u subotu saditi / kopati krompire no jučerašnja kiša ih je omela u tom naumu pa su vjerojatno otišli na kavu u Vrliku.

Bio sam postavio anketu o tome kada slaviti Sv. Juru na Maovicama, očekivao sam veći broj koji će se odazvati ovom mom "referendumu". Na kraju je ispalo da ih je tek 26 dalo svoj glas, no i iz ovog malobrojnog glasačkog tima da se zaključiti da upravo ova opcija koju zagovara fra Jakov nema potporu Maovičana (nadam se ipak da su među ovih 26 glasača svi Maovičani) čak što više Fra Jakov nije dobio niti jedan glas pa bi ipak fra Jakov radi mira u kući za dogodine ipak treba razmisliti popustiti ili ne.
(Ta anketa će ostati do daljnjega u postu Sveti Jure maovice 2014 pa ćete imati mogućnost i dalje dati svoj glas opciji koja je najprihvatljivija za vas.)
Jer ako ostane pri svojoj zamisli jedinu slogu će Maovičani imati one godine kad Sv. Jure bude padao u Subotu, a onda Maovičani htjeli ili  ne postaju "subotari", valjda nećemo gledati takav scenarij.


Sve fotke koje niste imali prilike pogledati ovdje ili na fejsu od subote i od srijede moći ćete pogledati u albumu SVETI JURE MAOVICE 2014

Video uratke ćete moći vidjeti naknadno o čemu ćete biti na vrijeme obaviješteni.

a dok se videa ne objave uživajte u dijaprojekciji ili nekoj vrsti slideshowa fotki nastalih za proslave Sv. Jure.



VEZANI POSTOVI:

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets