četvrtak, 24. travnja 2014.

SVETI JURE MAOVICE 2014


I eto dođe i prođe još jedan Sveti Jure zaštitnik Maovica sela u općini Vrlika.


Kao i prošle godine za Svetoga Juru i ove godine više se priča o tome kad slaviti Juru 23 ili u subotu, i nikako se nemože neki kompromis da se zadovolje obje strane, jedna strana će morati popustiti a koja to će morati odlučiti Maovičan.

Kako sam već izvjestio u postu o žudijama kad sam upitao Maovičanca kad da dođem na maoivice u srijedu ili u subotu, on mi je onako u šali rekao ako ne dođem u srijedu da ne tribam dolaziti ni u subotu jer će mi rasturiti štand.
I eto tako ja dođoh na maovice oko 8 sati ujutro gdje već zatičem nekoliko Maovičana, tako sam nešto napisao i na fejsu pa da nebi netko pogrešno razumio da u srijedu nije bilo i više Maovičana.
Ove godine prvi put od kad je Sv. Jure (osim ratnioh godina) središnji događaj nije bila Misa zbog odluke fra Jakova da neće držati misu jer je tako odlučila "većina" Maovičana.
Upravo radi toga što misa nije bila središnji događaj tj pozivnica za masovno okupljanje kod groblja nije bilo ni bitno kad će se doći odati počast, upaliti svijeće i položiti cvijeće na grob najmilijih jer ipak je cijeli dan pred njima.

Kad je Sv, Jure u pitanju ni pridsidnik i njegova mišina nije mogla izostati pa su se i ovom prigodom razlegli njeni zvuci kao melem za uši.

No opet kod groblja glavna priča se vodila oko odgode proslave Sv. Jure, i dosta je priče bilo oko članka u Slobodnoj Dalmaciji pod naslovom

Župnik u Maovicama organizirao referendum, pa prebacio blagdan na drugi datum

Kako kaže Stipe Blažević on je osobno nazvao g. Toni Paštara novinara ovih dnevnih novina i da je ljut na Paštara što je on naprije kontaktirao župnika i da posluša njegovu priču oko svega ovoga i kako drži Stipe da je fratar izrekao laži što se tiče održanog glasanja jer navodno većina Maovičana (a posebice onih koji žive izvan Maovica tj diljem Lijepe naše i svijeta) nije ni znala za obavljeno glasanje, kao ni način na koji je glasanje obavljeno.

Ovdje porisutni maovičani nemaju ništa protiv odgode glavne proslave Sv. Jure ali da se na dan sv. Jure tj 23. održi misa makar mala skraćena misa da se obilježi Sv. Jure onda kad i jest i koji se obilježavao od kad se zna.
Prisutnim Maovičanima nikako ne mogu shvatiti da je fra Jakovu bilo toliko teško upaliti auto i doći na Maovice i obaviti tu misu. Kako kažu red je od svećenika da održi misu i za jednog čovjeka a ne ovako držati se jedne strane.

U ljutnji neki ovdje prisutni iz revolta su rekli da u subotu neće ni doći na proslavu već će kao i prošle godine ići kopati, saditi krompire, dok oni koji su iz daljega došli za uskršnje blagdane kažu da im je predugo čekati do subote te će se vratiti u svoje prebivalište.

Ove fotke kao i one koje nisu ovdje ali i one koje će biti kreirane u subotu moći ćete pogledati u albumu Sveti Jure Maovice 2014

a tu je već pomalo uobičajena Dijaprojekcija istih



Debatu dvojice Maovičana sam snimio svojom kamerom pa ćete i sami čuti njihovo mišljenje i sami ćete odlučiti da li se slažete s njima ili ne.

Ponavljam ovo što ćete čuti to je mišljenje njih dvojice i to ne mora značiti da se svi Maovičani slažu s njime.
Isto tako volio bih čuti i onu drugu stranu pa da čujem njihovo mišljenje (možda već u subotu) pa ako netko od vas ima drukčije mišljenje od ove dvojice neka mi se javi pa ćemo čuti i njegovo mišljenje.

A sad poslušajte mišljenje Stipe Blaževića i Bože Zečevića:



A kad odslušate njihovu priču pružam i vama prigodu da (potpuno anonimno) date glas na anketno pitanje što s proslavom Sv Jure, pa da čujemo i vaš glas. Zamoliću vas da glasuju samo Maovičani.

Kada slaviti Sv. Juru na Maovicama
 
 
 
  
pollcode.com free polls 
VEZANI POSTOVI:

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets