srijeda, 24. veljače 2016.

PRITISNITE ZA ZELENO SVJETLO IMA LI SMISLA

 


Dolaskom na semafor u bilo kojem gradu ili križanju jako vam se žuri negdje no na semaforu je uključeno crveno svjetlo za pješake, a osim toga špica je dana tj gužva što učiniti.

Koliko puta nam s e dogodilo da žureći negdje, na autobus, posao, školu ili pak na randevu, dođete do semafora i kao za inat crveno je svjetlo za pješake i sad morate čekati dok se ne uključi zeleno, a u vama kipi.
Osim toga špica je dana kad su gužve najveće pa nije baš za riskirati i pretrčavati cestu makar to bilo na pješačkom prijelazu, a osim što riskirate život svoj i tuđi može se dogoditi da vas zamijeti neki prometni policajac pa da završite pod "specijalnim" zahvatom poput nedavno one žene u Osijeku. Sve mislite zakasnit ćete jer vam je svaka sekunda bitna.
I onda ugledate spasonosno rješenje ka da je za vas postavljeno za vas, mali aparatić koji je prikačen na stupić od semafora na kojem piše "pritisnite za zeleno svjetlo" i naravno vi kliknite na to dugme da skratite svoje muke.
No pritiskanjem tok dugmića da li ste riješili svoje muke i hoće li vam se upaliti zeleno svjetlo na semaforu.
Odgovor je ovisi.
Kako to mislim ovisi? Da upravo to ovisi, a ovisi o tome koliko je već dugo upaljeno crveno svjetlo.
Pritiskanjem tog dugmeta vi nemate ama baš nikakav utjecaj na semafor on će prebaciti na zeleno onda kad prođe određen broj sekundi kako je i programiran u pravilu je to između 40 sekundi i jedne minute.
I zato sam napisao u odgovoru na upit hoće li vam se upaliti zeleno svjetlo pritiskanjem na gumb. Ovisi o tome kad ste došli na semafor, jer ako ste došli neposredno prije nego je se uključilo crveno svjetlo čekat će zeleno jaako dugo zapravo cijeli onaj interval kako je i programiran, znači čekanje može biti i cijelu minutu, no ako ste došli na semafor kad je prošlo već neko vrijeme uključenosti semafora, zeleno će vam se uključiti može to biti za 30 sekundi, može biti 10 sekundi a možda se uključi baš onda kad vi kliknete na dugmić "pritisnite za zeleno svjetlo" znači čista lutrija.

Ovaj aparatić o kojem je riječ on je čisto tu radi psihičke naravi po onoga tko pritišće jer će mu nekada (kad za to dođe vrijeme) i uspjeti u nakani.

Što bi se dogodilo kad bi to dugme ipak imalo učinak za koji mislimo da je predviđen. Na križanja bi nastao općo kaos.
Prometni uredi i gradovi u nekim gradovima izdvajaju ogromna sredstva specijaliziranim tvrtkama da im urede semafore za tzv "zeleni val" odnosno to je ono vozite se nekom dugačkom ulicom i ako ste sretnik pa vas uhvati na prvom semaforu zeleno svjetlo, ako vozite normalnom brzinom i ako nema nekih zastoja na cesti ili gužvi zeleno svjetlo će vas pratiti sve do kraja te ulice ma kako ona bila dugačka.
I sad zamislite da onaj dugmić ima nekog učinka jednim pritiskanjem tog dugmića vi bi bacili u vidu programiranje semafora i novi trošak za blagajnu.
Zato drugi put kad dođete do semafora žurilo vam se ne žurilo vađenje ruku iz džepa (pogotovo kad je hladno) je vam uzaludan trud., i radije skratite vrijeme gledajući oko sebe da li ima koji dobar komad kraj vas koji čeka isto kao i vi pa bar nek su vam oči zadovoljne. Jedino ako vas zabavlja to pritiskanje dugmića vi ga možete pritiskati, ali znajte da to pritiskanje nema nikakvog učinka.
Tako kad sljedeći put kliknete na taj botunčić znajte da nije krivac vaš prst.
Ako ne vjerujete u ovo eto probajte sljedeći put kad dođete na semafor kliknite na gumb odmah nakon što se uključi crvewno svjetlo za pješake, pa pogledajte na sat pa ćete vidjeti koliko će vrimena proći do ponovnog uključenja zelenog svjetla.


Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets