subota, 13. veljače 2016.

HAJDUKOVIH 105 GODINA



105 godina a kao mladić.
Da se i ova stranica pridruži proslavi 105-oj godišnjica hajduka, neću se puno osvrtati tekstualno, neka to radi video i da se tako prisjetimo uz par utakmica koje su obilježile Hajdukovu povijest, uglavnom su to "80-te.

Počet ćemo možda i najvećom utakmicom u povjesti Hajduka a to je ona uzvratna utakmica protiv Hamburger SV odigranu 19. ožujka 1980 u četvrtfinalu tadašnjeg kupa prvaka.
Prvu utakmicu u Hamburgu Hajduk je izgubio sa 1:0, a tom jedinom golu prethodio je očiti prekršaj nad Vratarom Hajduka Ivanom Pudarom.
Treneri obe momčadi bili su Hrvati Branko Zebec (HSV) i Tomislav Ivić (Hajduk), a u redovima HSV-a je igrao igrač iz Hajdukove zlatne generacije IVAN BULJAN.

Jedino što je ovome prenosu falio glas Mladena Delića.
U ovome prenosu se vidi da ni u ondašnjoj državi ZG komentatori nisu baš bili oduševljeni igrom. Padaju hajdukovi golovi, a komentator ono hladno "to je gol", da je to prenosio Mladen Delić - čulo bi se sa Poljuda na Marjan kad bi padali golovi

Hajduk je tada nastupio u sljedećem sastavu.

Početni sastav Ivan Pudar Boro Primorac Mišo Krstičević Davor Čop Zoran Vujović Vedran Rožić Zlatko Vujović Dražen Mužinić Ivan Gudelj Borislav Đorđević Ivica Šurjak
Ušali u igru Nenad Šalov i Damir Maričić
Izašli iz igre  Davor Čop  Ivan Gudelj

Strijelci za Hajduk: Zlatko Vujević, Borislav Đorđević i Boro Primorac

Utakmicu je obilježio i promašeni penal Bore Primorca, da je tada hajduk dao gol tko zna u kojem bi smjeru utakmica otišla.
Pa evo uživajte u kratkom sažetku:



Druga utakmica u polufinalu kupa UEFA protiv Engleskog Tottenhama.
Hajduk je tu utakmicu obiljkežilo klanje pivca na centru.
Zbog tog pivca na toj utakmici dobili kaznu od UEFA-e da sljedeću utakmicu u Europskim kupovima mora odigrati najmanje 300 km od Splita.
Tu je kazno odradio u Osjeku protiv Moskovskog Dinama i tad popušio 5 golova

To je bila prva utakmica u kojoj je Hajduk pobjedio sa 2:1, no nažalost u uzvratu je izgubio sa 1:0 i naravno ispao iz natjecanja.

Ovu utakmicu je obilježio i komenatator Mladen Delić pa usporedite njegovo komentiranje i komentatora na prethodnoj utakmici (namjerno neću da govorim njegovo ime)
Sezona: 1983./84. Hajduk 2:1 Tottenham
Natjecanje: Polufinale Kupa UEFA
Datum i mjesto utakmice: Split, 11.4.1984.
Sastav Hajduka: Simović, Cukrov, Miljuš, Gudelj, Jerolimov, Rožić, Vulić, Slišković, Zo. Vujović (Prekazi), Čelić, Pešić.
Strijelac/ci: Gudelj i Pešić.
Trener u sezoni: Pero Nadoveza.
 Evo i utakmice:


Sledeća utakmica je opet jedna utakmica zbog koje je Hajduk kažnjen.
To je uzvratna utakmica protiv Olimpique Marseilla.
Razlog kazni je bačeni suzavac.
Zbog tog suzavca hajduk je bio izbačen iz Europskog nogometa na dvije godine, ali ne dvije godine vremenski već dvije godine kad izbori plasman u Europu, prošlo je još nekoliko godina dok nije odradio kaznu.
Utakmica je odigrana: 5. studenog 1987
Rezultat utakmice 2:0 (prvu utakmicu hajduk je izgubio 4:0)
Hajduk je nastuoio u sastavu: Varvodić, Vlaisavljević, Tipurić, Čelić, Vulić, Andrijašević, Setinov, Miljuš, Bursać, Asanović, Krstović
Strijelci: Asanović, Bursać

Za ovu utakmicu imamo dva videa u kojem je prikazano kako se hajduk pripremao prije utakmice i samu utakmicu. Snimka je malo lošija no ništa to ne smeta zar ne?

1 DIO


2 DIO


Treća utakmica koja obilježila povjest je ona protiv Francuskog Bordeauxa odigranoj u Splitu 1982 u prvoj utakmici drugog kola kupa UEFA u kojoj je Hajduk  pobjedio 4:1, no nažalost u uzvratnoj utakmici izgubio je 4:0 i naravno izgubio.

Tad je Bordeaux je imao jaku momčad u kojoj su igrali  Tresor, Giresse, Lacombeom Tigana
To je bilo Vrijeme kad je Hajduk bio gospodar YU lige a da bi otišao do kraja sasvim malo najčešće je to bilo 1 gol u gostima

Split: 20. listopada 1982
Natjecanje Kup UEFA 1982/83

Hajduk je nastupio u sastavu: Ivan Pudar Zoran Jelikić Branko Miljuš Ivan Gudelj Boro Primorac Vedran Rožić Mladen Bogdanović (Nikica Cukrov) Goran Šušnjara Ivo Jerolimov (Vlaho Macan) Nenad Šalov Dušan Pešić

Strijelci za Hajduk: Bogdanović, Jerolimov, Šalov, Cukrov

I opet je utakmicu obilježio Mladen Delić najbolji komentator u bivšoj državi.
Evo i te utakmice.



A sad ću vam prikazati nekoliko utakmica bez opisa sastava i sl, čisto ono da uživate:

Hajduk Sparta 2 : 0 1984 utakmica koju je obilježio maestralan gol Blaža Sliškovića



Hajduk Torino 1984 2:0



Ovu utakmicu ću završiti sa finalom kupa protiv Crvene Zvezde u Beogradu 1991, to je zadnji trofej koji je Hajduk ponio sa sobom iz bivše države.

Tadašnja momčad Hajduka je pobjedila Crvenu Zvezdu u Beogradu sa 1:0, a znamo li da je sa 2-3 tjedna poslije postala prvak Europe, onda se može samo zamislit kako je Hajduk onda bio moićan, ali te godine Hajduk nije mogao nastupati u Europi zbog već spomenutog suzavca.

Pa okosnicu Reprezentacije Vatrenih iz Franciuske 1998 kad je Hrvatska bila treća na svijetu činili su upravo igrači Hajduka koji su poklopili Crvenu Zvezdu 1991 u finalu kupa:
Bilić, Štimac, Jerkan, Jarni....(da je u Francuskoj igrao Bokšić jer tad je bio na vrhuncu karijere tko zna što bi bilo u Francuskoj)
Evo i tog sastava Mihačić; Hadžiabdić, Štimac, Setinov, Bilić, G. Kovač (Osibov) - Kozniku, Miše (Jeličić), Vučević, Jarni - Bokšić
Trener: Joško Skoblar
Jedini gol u 65 minuti zabio je Bokšić i ohladio stadion JNA u beogradu
To je bio sam kraj ondašnje države, balvan revolucija je bila već skoro godinu dana, poslije krvavog Uskrsa, rat u samo što nije počeo...

Evo i te utakmice



A evo i malo opširnij osvrt na taj Hajdukov ratni trofej.



80-tih godina prošlog stoljeća EX YU  liga je bila liga među 5 najjačih u Europi, pomalo zahvaljujući i tome što je onda bila zabrana odlaska u inozemstvo igračima dok ne navrše 28 godina.
Tim zakonom na malom prostoru stvorilo se jako puno kvalitetnih igrača.
U to vrijeme ligom je vladala velika četvorka Hajduk Dinamo Crvena Zvezda i Partizan, no kako svi kvalitetni oigrači nisu mogli nastupati za te 4 momčadi već su se rasporedili i po ostalim klubovima, i onda bi uz ovu četvorku uvjek iskočila još 2-3 kluba,
A današnji mladi nogometaši čim se napišu dva članka u novinama već razmišljaju kako bi otišli vani i unovčili svoje noge i danas imamo ligu kakvu imamo. A onda se u nogomet uvukla Mafija (bilo je mafije i prije ali ne toliko sjetimo se samo slučara Šajber) kroz kladionice, a i moćnike poput Mamića.

Mogao bi još pisati i postavljati bezbroj utakmica iz Hajdukove povjesti onda bi izgubio cijeli dan.
S ovim bi završio uz poruku.

HAJDUČE SRETAN 105 ROĐENDAN
HAJDUK ŽIVI VJEČNO

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets