ponedjeljak, 18. svibnja 2015.

SVETI SPAS U CETINI 2015


Ovogodišnja proslava Svetog Spasa u Cetini bila je u znaku jubilarnih 300 godina pobjede nad Turcima i stoga je ovogodišnja proslava bila malo svečanija u odnosu na nekoliko godina u natrag.


Upravo stoga što je proslava svečarskog jubilarnog karaktera Splitsko-Makarski nadbiskup Msr. Marin Barišić odabrao je baš Cetinu i najstariju crkvu u Hrvata mjesto svog hodočašćenja. Mogao je odabrati između ostalog i odlazak u Bleiburg ili pak Omiš i dan proslave grada Omiša Ivana Nepomuka.
Rijeke i rijeke hodočasnika su pristizale sa svih strana, autobusi, osobna vozila.... u subotu 16 svibnja ne bi vrijedila ona da je općina Cetina najmanje naseljena općina u HR.
Više od 1000, možda 2000 hodočasnika, možda su tek poslijeratne svečanosti u Cetini bile mnogoljudnije od ovogodišnje.
Procesija prije same mise bila je nepregledna, vjernici su još izlazili kroz kapiju groblja, a već se s druge strane približvala prethodnica procesije.
Poslije procesija započela je i misa no nju sam pratio sasvim kratko jer sam se morao vratiti do svog štanda, tko zna da li je bilo i onih koji su uzeli a da nisu platili.
Msgr. Marin Barišić je između ostalog pozvao vjernike da zaborave na sukobe iz prošlosti i Srbe i Hrvate i da krenemo u zajedničku budućnost koja je i za jedne i za druge trnovita.
Po završetku Svete mise svi putevi od crkve kao i svake godine do izvorišta rijeke Cetine u potrazi za okrijepom i osvježenjem.
Uz nezbježni grah, Vrličke uštipke, ako vam čista izvorska voda nije dovoljna, imali ste se prigodu osvježiti s pivom, sokovima ili pak domaćim vinima iz Skradina.
A da gostima ništa ne uzmanjka pobrinuli su se Vrlički planinari iz  HPD ZOLJ (ova zastava sa slike pamtila je i bolje dane) kojima nema nikakve zamjerke.
nadbiskup Marin Barišić je uhvaćen okom mog fotića kako pere ruke u rijeci Cetini, šteta što na ovom mjestu nije uprizoreno krštenje da svečanost bude potpunija, možda i do toga dođe u nekoj budućnosti.
Kao i uvijek do sada nađe se i onih koji su spremno (neki se i protive javnom prikazivanju) pozirali mom fotiću, možda najmlađi par doseljenika u selu Cetina. Poželjeli su da bi javno voljeli vidjeti snimak Hrvatske trobojnice ispred njihove kuće, a ja im obećajem da ću to učiniti prvom prigodom kad me put nanese, a usput sam dobio i pozivnicu na osvježenje u njihove "Matanove dvore".
I kad su se razišli posljednji hodočasnici okoliš nije ostao potpuno pust, još je tu ostalo veselog društva koje su uz igru i pjesmu (meni se čini da je ove godine u Cetini više odjekivala rera nego ojkavica a tko nam to može zamjeriti sve je to naše) i balote slavlje je potrajalo mnogo duže, no pisac ovih redaka je ranije morao napustiti mjesto događaja po onoj sutra je novi dan.
Cijeli protekli tjedan slušali smo vremensku prognozu jer je Z. Vakula najavljivao obilnu kišu i pljuskove, no na svu sriću Vakula je ovaj put pogriješio. Jest da je bilo sparno i uglavnom oblačno ali nije bilo ni kapi kiše koja bi i te kako dobro došla posađenim krumpirima, kukuruzu....ali neka nam je subota prošla bez kiše.
 I tako malo pomalo dođoh do kraja ovogodišnje proslave Svetog spasa, ostaje nam još Video uraci.
Ovogodišnja proslava je bila kako je rečeno u uvodu jubilarnog karaktera odnosno 300 godina pobjede nad Turcima, no već dogodine slijedi nova jubilarka odnosno 20 godina od povratka Hrvata svojoj crkvi iz koje su nas počeli istjerivati još u 19 stoljeću a konačni izgon se dogodio po završetku 2. svj. rata. A onda se dogodila oluja 95 da bi već sljedeće 1996 godine po prvi put nakon drugog svjetskog rata proslavlje n Sveti saps kraj crkve iz 9 st.
Znači iduće godine nova jubilarka i još jedan povod da se hodočasnici okupe sa svih strana svijeta, citirat ću jedan komentar na facebook stranici VEKIKA ZA ONE KOJIMA JE VRLIKA U SRCU a on glasi
...lijepo je da se ljudi zbližavanju iz svih krajeva i da to postane tradicija...
Naravno prije samog kraja dok se ne obrade video isječci možete pogledati i ostale fotke nastale u subotu u albumu SVETI SPAS U CETINI 2015

VEZANI POST

SVETI SPAS U CETINI 2015 VIDEOTEKA

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets