četvrtak, 5. lipnja 2014.

VRLIČKI UŠTIPAK NA VRLIČKOJ ČESMI


Nakon  lutanja od Sv. Spasa preko Kladnjica i borbe bikova, malo sam vidio i kakvo more izgleda, pa onda opet malo bicikleto napokon uhvatih malo vrimena da podjelim s vama dojmove s vrličke česme konkretno restorana Ero na Vrličkoj česmi gdje je upriličena nezaboravno poslijepodne.

Već ste dijelom ili u potpunosti upoznati s onim što se događalo na Vrličkoj česmi u Petak 30 svibnja 2014 na Vrličkoj Česmi u restoranu ERO.

Upoznati ste s tim da je Vrličku česmu između ostalog pohodio i najpoznatiji Franzuz u Hrvatsko Stefan Macchi široka javnost ga najbolje poznaje po svojim nastupima u RTL-ovoj emisiji pod nazivom "Jezikova Juha". U Jezikovoj juhi njegova uloga je bila da na poziv nekog ugostiteljskog objekta koji slabije posluje i sad bi Stefan ukazivao na pogreške koje ugostitelji rade i onda bi ih on svojim savjetima upućivao što i kako.

No u Vrlici tj na Vrličkoj česmi njegova uloga je malo drukčija.
U Jezikovoj Juhi on bi promicao određeni ugostiteljski objekt, no na Vrličkoj česmi je učestvovao u promociji Vrličkog Uštipka.

U sklopu projekta MedPaths koji se financira sredstvima Europske unije putem Programa IPA Jadranska prekogranična suradnja, a u kojem je vodeći projektni partner Javna ustanova RERA S.D. Jedan od ciljeva projekta je objedinjavanje turističke ponude područja, odnosno povezivanje proizvođača tradicionalnih gastronomskih proizvoda a kako znamo Vrlički uštipak je jedno od tradicionalnih Vrličkih jela.

Sudionici u projektu realizacije radionice su moderator Zlatko Gall, članovi žirija Stephan Macchi (kuhar), Srećko Radnić (ravnatelj RERA) koji su uveličali ovu svečanost.
Pogled na terasu Restorana ERO nam govori da je i ovom prigodom izostala veća nazočnoost Vrličana iako je Vrlika bila izlijepljena obavjestima o besplatnim uštipcima i grahu. Sad koji je razlog da nije moglo biti Vrličana može se samo nagađati.
No oni koji nisu došli propustili su svjedočiti jednom nezaboravnom druženju, u Vrličkoj nošnji, pismi i naravno u Vrličkim delicijama, a prije svega tu mislim na Vrlički uštipak radi čega je ovaj događaj organiziran.
Program se sastojao u tome da je odabirom nekoliko Vrličana (kojimkriterijima su birani nije mi poznato) koji su svaki na svoj način i najbolje što mogu pekli uštipke....
...a onda bi stučni žiri probao te uštipke i svojim stručnim mišljenjem izrekao ocjenu koji je uštpak najbolji.
Najbolji uštipak proglašen je onaj koji je pekla Slavica Turudić, drugo mjesto pripalo je Petru Matkoviću i treće mjesto pripalo je Boji Režić.

No ukupni pobjednici su svi oni koji su kušali ovu deliciju.
A kako je Stefan Macchi u biti bio zvijezda Vrliočke česme, mnogi su poželjeli i dobili zajedničku fotografiju s Stefanom i pazi sat mnogi su i imali čast da se fotografišu no moja malemkost nije iskoristila tu čast, kad sam se sjetio toga već je bilo kasno.

Vlasnik restorana ERO i njegov personal na kraju su pogostili uzvanike svečanom večerom, a to će ujedno biti i točka na i što se tiče mog izvješća, a kako kažu da jedna fotka čini 1000 riječi zavirite u foto album PROMOCIJA VRLIČKOG UŠTIPKA gdje će te se susresti s 38 fotogrfija koje nisu prikazane ovdje ili na facebook stranici.

I kao konačni završetak pogledajte i video uradak svih video i foto snimaka. Fotke i video uraci su u videu poredani kronološkio onako kako su nastajali, a kao glazbenu podlogu opet sam se odlučio za ulomke iz Filma Lisice sniman na ovim prostorima.

Osim što možete uživati u slideshowu u videu će oni koji su se raspitivali saznati recept Vrličkog uštipka, ali ćete čuti kako se stefanu objašnjava kako se radi ova delicija

Pa uživajte u više od 20 minuta.



VEZANI POST:
STEFAN MACCHI I NJEGOVO MIŠLJENJE O VRLICI

2 komentara:

  1. Recept za Vrličk ušutk? Ako može?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ima sam recept dala mi ga je gospođa iz Vrlike u Splitu mislim Milkovič..

    OdgovoriIzbriši

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets