četvrtak, 5. lipnja 2014.

OBAVJEST O OBILJEŽAVANJU GODIŠNJICE OBRANE VELOG VRHA


U subotu, 7. lipnja 2014.godine, na prigodan način obilježit će se 21. godišnjica obrane Velog Vrha. Naime dana 08. 06. 1993. godine, nakon višesatnog topničkog napada Veli Vrh, četnička diverzantska skupina pokušala je zauzeti Veli vrh koji su držali pripadnici 126. domobranske pukovnije Sinj, odnosno pripadnici Vrličke satnije. Ni nakon višesatne borbe četnici nisu uspjeli zauzeti Veli vrh. Među 17 pripadnika Vrličke satnije koji su držali tu otpornu točku, poginuo je Petar Varnica - (kojemu je to bio prvi odlazak na prvu crtu), petorica su teško, a sedmorica lakše ranjena. Četnička diverzantska skupina je, uz 2 poginula i desetke ranjenih, razbijena i od tada nisu više pokušavali pješačkim napadima zauzeti bilo koje pozicije koje je držala 126. domobranska pukovnija na području Svilaje.

Vrlička HVIDRA kao i do sada organizira odlazak na Veli Vrh polazak je ispred crkve oko 6 sati ujutro. Prijevoz je osiguran, i vozilima će se ići koliko god bude moguće a ostatak puta će se ići pješice. Nakon obilježavanja upriličiti će se i prigodan domjenak.

Svi vi koji ne znate gdje ćete u subotu 7. lipnja i svi vi koji za vikend dolazite na područje Vrlike a htjeli bi osobno obilježiti ovaj dan možete se javiti:
Ivici Gveriću najkasnije do petka (6 lipnja) u 17 sati na br. mob. 092 303 7335 radi organizacije prijevoza.

NAPOMENA:
Kako ću i ja biti dio tog obilježavanja ako kojim slučajem moj mobitel bude imao 3G signal, a vjerujem da 1300 m nadmorske visine ne bi trebalo biti problema odozgor vjerujem da se može uhvatiti i signal iz Italije ja ću se potruditi da vam uživo prenesem bar dio slavlja, a to ćete moći pratiti na ovom blogu ako kliknete na U ŽIVO VIDEO kao što je prikazano na na slici ili na link U ŽIVO VIDEO. Ka dođemo na Veli vrh preko facebooka ću vas obavijestiti ima li 3G signala na mobitelu ili ne. No moj fotoaparat i mobitel će svakako obilježiti ovaj događaj no ako bude sriće s 3G signalom imat ćete prigodu snimak pogledati i u živo
Ako bude kakvih promjena o planu puta bit ćete na vrijeme obaviješteni.

P,S. Ne zaboravite da je zadnji rok za prijavu do sutra u Petak 6 lipnja u 17 sati na broj mobitela napisan iznad.

Volio bih vidjeti na Velom vrhu bar jednog predstavnika Srba koji bi izrekao riječi izvinjenja za sva zvjerstva koja su počinili za vrijeme Domovinskog rata, i tim činom pokazati da im je Vrlika odnosno Dalmacija u Srcu. 19 godina (zar već) je prošlo od završetka rata to znači čitava jedna generacija, (onaj koji je rođen prije 19 godina danas ima svoju djecu), no ja još nisam čuo niti jednog Vrličkog Srbina da se javno ispričao za ono što su nam učinili za vrijeme rata, a htjeli bi da se sve vrati onako kako je bilo prije. Primjerice htjeli bi opet da za uskrs naši grobari idu u njihovu crkvu i obratno. Prije svega izvinjenje a onda možemo razgovarati i o drugim stvarima. MOŽDA JE BAŠ OVO PRIGODA DA SE UČINI TAJ PRVI KORAK.

Čujemo se i nadam se i vidimo.

VEZANI POST

EKSPEDICIJA NA VELI VRH 7. LIPNJA 2014

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets