srijeda, 18. lipnja 2014.

TERMOELEKTRANA NA PERUČI?

Ovo je fotomontaža, ali nadam se da ovako nešto neće biti stvarnost

O ovoj temi imam namjeru pisati već neko vrijeme, no čekao sam da uhvatim malo više vrimena, i evo te prigode.


Prije nekih pola godine na stranicama Slobodne Dalmacije pročitao sam  članak o 
planiranoj izgradnji termoelektrani na Peručkom Jezeru,
i u tom člamku se spominje izgradnja TE na Peruči i Vrličani šute o tome, zeleni se isto ne javljaju, ne mogu pojmiti da nitko ne reagira i kontrira mudracima iz HEP-a.
A onda prije otprilike 2 i pol mjeseca noviu članak u istoj toj Slobodnoj Dalmaciji pod naslovom
A u tom članku naš Vrlički političar iznosi što bi značilo za Vrličane izgradnja brane pa čak i još jedne Hidroelektrane na Peruči.

Jesu li ova dva članka međusobno povezan, da li je uvjet za branu izgradnja termoelektrane ili obratno nije bitno, ali ne mogu vjerovati da netko likuje i pokušava nas uvjeriti da je takvo nešto dobro za Vrliku i Vrličane.

Ajde OK napraviti Branu da se umanji šteta tj onaj nesnošljivi smrad koji nastaje prilikom pražnjenja akumulacijskog jezera ali da se gradi još jedna elktrana (nije bitno da li je Termo ili Hidro) na peruči to nikako ne mogu prihvatiti, a vjerujem da će se i većina Vrličana složiti sa mnom.

Nisam bio rođen kad se je izgrađena i puštena u rad HE Peruča, a samim tim i akumulacijsko jezero, ali sam čuo priče od starijih Vrličana, (osim što su mnogi Vrličani iseljeni ili ostali bez svojih plodnih oranica) da od kad je Jezera Peruča promjenjena i klima na područjo oko Jezera a samom tim i u našem vrličkom kraju, jer je Jerzero Peruča jedna velika vodena površina a ta vodena površina je i uzrok klimatskim promjenama dobili smo blaže zime, manje snijega, bura nije toliko česta kao prije izgradnje Akumulacije, a ljeta su postala suša i toplija.
Izgradnjom (ne dao bog) termoelektrane ta vodena površina bi se dodatno zagrijavala, a onda bi se vjerojatmo i klima u našem okruženju opet mijenjala, a osim klime ni zrak više neće biti isti.

Ako je pala odluka o izgradnji brane zašto ona nebi imala sasvim drugu ulogu od planirane, zašto ona umjesto da pravi novo jezero nebi bila barijera novom jezeru tj da iznad brane ostane samo tok rijeke Cetine, a zemljište iznad te nov brane da se pretvori u funkciju koje je imalo prije izgradnje postojeće Peruče, da se vrati zemljište vlasnicima kojima je oduzeto ili ... ili ....

Zašto se forsiraju te TE i HE kojima je da tako kažem pogonsko gorivo zapravo fosilno gorivo (nafta, plin, ugljen...), a to su sve energenti kojih nemamo dovoljno ni za svoje svakodnevne potrebe, znači bili bi ovisni o uvozu, a kriza kakva je danas u Ukrajini nam govori da ne ovisi samo o uvozu veće i o političkom stanju u svijetu, a samim time i cijena takvih energenata bi bile neusporedive veće nego struja koju danas uvozimo.

Zašto umjesto da gradimo elektrane koje su ovisne o uvoznim energentima ne gradimo elektrane na izvore kojih imamo u izobilju a to su vjetar, sunce..,

Kad već spomenuh sunce evo novog prijedloga za teren iznad te nove brane neka bude teren za izgradnju solarne elektrane....mislim da bi to bila puno bolja od ovih koji se danas motaju po glavama "stručnjaka" (ovo stručnjak namjerno stavljam u navodnike).
Netko je ranije kad sam stavio komentar na facebooku o ideji brane i HE i TE odgovorio, da vjetro i solarne elektrane imaju negativni utjecaj na biljni i životinjski svijet u okolici, no ja tvrdim da bi TE i HE (termoelektrana i hidroelektrana) još gori utjecaj na biljni i životinjski ali i ljudski svijet.

Kad se osvrnemo samo na ideje naših stručnjaka na Krčiću, TE Plomin, TE u pločama, naftne platforme diljem jadrana i sad ova najnovija o izgradnji Nuklearne elektrane u Istočnoj Slavoniji dolazim do zakljačka da nam to neki "stručnjaci" iz Europe namjerno podvaljuju takve stvari da bi nam uništilo jedinu gospodarsku granu koja posluje pozitivno a to je turizam.



Svi ti nazovi stručnjaci nam tvrde da su današnji sustavi sigurni, a onda se dogodi havarja puput one o izlijevanju nafte u Meksičkom zaljevu ili ova novija kataklizma Fukushima.
Zamislite da se jednog dana dogodi slična kataklizma u Jadranu, to bi bio kraj Hrvatskom turizmu.

Zašto netko u Vrlici ne izađe javno protiv ove sulude ideje o izgradnji brane i elektrane na Peruči, jesu li Vrličani zbilja ne zainteresirani za bilo što što se događa u njihovom okruženju ili se vode po onoj da za 20-30 godina i onako neće niko ni živjeti na području Vrlike (stariji će poumirati, mlađi će u svijet trbuhom za kruhom) pa koga briga za nešto što će se dogoditi u budućnosti, no da li je to tako.

Sjetimo se kako su Kninjani, Pločani ustali u borbu protiv "stručnjaka" i njihovih ideja, i da ta njihova borba daje ploda i da se isplati boriti
Odlučno NE termoelektrani na ugljen u Pločama
Izvrsna vijest za Krku i Krčić: naređeno je ispitivanje utjecaja hidroelektrane na okoliš

Stoga Vrličani glavu gore i ustanimo protiv suludih ideja naših "Stručnjaka"
a političari kako oni na vlasti tako i oni koji žele biti vlast razmislite, želite li biti uz kapital ili uz narod koji bi vas trebao zaokružiti na sljedećim izborima

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets