srijeda, 2. siječnja 2013.

VRLIČKA FISKALIZACIJA

Novi blog, nova facebook stranica pridružite se ne samo kao čitatelj, pomozite u radu, pozovite prijatelje, komentirajte...

Prvi dani u novoj 2013 godini obilježava uvođenje fiskalizacije, višeg PDV-a na kruh, mlijeko, brašno, knjige, ortopedska pomagala....

No u ovom tekstu ću se osvrnuti na Fiskalizaciju.


Dakle kako sam rekao u podnaslovu Prvi radni dan bio je ujedno i moj prvi susret s Vrlikom u novoj 2013 godini i kako se po cijeloj Hrvatskoj već neko vrijeme govori o toj famoznoj fiskalizaciji tj. uvođenja "reda" među gospodarstvenike no najviše u toj fiskalizaciji su na udaru ugostiteljski objekti. Jer dobar dio takvih objekata je prikazivalo smiješno mali promet.

Dobar dio ugostitelja je davalo izjavu da će radije staviti ključ u bravu nego da poduzmu sve što je potrebno da bi spremni dočekali fiskalizaciju. 
I moj prvi ovogodišnji susret bio je taj da vidim brojno stanje Vrličkih ugostitelja. I koliko sam imao vidjeti svi su Vrlički kafići normalno radili no ipak ima i žrtava.

Još nekoliko dana prije Nove Godine stavljen je ključ u bravu u Restoran ERO na glasovitoj Vrličkoj Česmi. Sad da li je uzrok ključa u bravi fiskalizacija ili nešto drugo ostavimo to Vlasnicima. 
U vrijeme badnjaka dok se je u njemu dijelio bakalar po zauzeću parkirnih mjesta ne bi se reklo da će ključ u bravi sigurna opcija ipak se to dogodilo.

Situacija sa Vrličkim kafićima je za sada takva kakva jest što će pokazati vrijeme vidjet ćemo. Ipak danas je bio prvi radni dan pa poreznici još nisu krenuli u češljanje objekata no iako svi ne budu spremni mjesec dana im je dat rok za prilagodbu, a tek onda će se krenuti u agresivnije češljanje objekata. Za otprilike mjesec dana će se znati koliko objekata vjeruje da imaju dovoljan promet za preživljavanje ili će biti još onih stopama "ERE".

Da bi ispunili uvjete fiskalizacije u startu im je trošak na računala koji podržavaju software a za to će im trebati negdje oko 7 000 kn, a onda im ostaje svaki mjesec telefonskim operaterima trošak brzog interneta i obveze prema FINI za održavanje rečenog softwarea.

Dakle ostaje nam u sljedećih mjesec dana da vidimo koji će objekti ostati iznad vode, a mislim da će se Vrličani sa mnom složiti da je 10-ak takvih objekata i previše za cca 2000 stanovnika koliko broji okolica.

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets