petak, 28. prosinca 2012.

IMA LI ŠANSE ZA HRVATSKO GOSPODARSTVO

Novi blog, nova facebook stranica pridružite se ne samo kao čitatelj, pomozite u radu, pozovite prijatelje, komentirajte...


Vojska nezaposlenih na burzama rada je sve veća i veća a kraj porastu nezaposlenosti se ne vidi kraj.

Vlastodršci su ogorčeni na poduzetništvo zašto ne pokrenu Hrvatsko gospodarestvo iako im tom istom poduzetništvu izlaze u susret, no da li je to tako?

Ja bih vlastodršcima na to pitanje uzvratio protupitanjem. Zašto nema stranih investicija u Hrvatsko gospodarstvo ne računajući trgovačke lance kojih je svakog dana sve više. Znači gdje su one strane investicije kad je pitanje proizvodnja nema ih nigdje. 
Nema ih zato jer u Hrvatskoj nije zdrava klima za pokretanje poduzetništva tj proizvodnje. Što proizvoditi kad je uvozni lobi jači od domaćih gospodarstvenika.
Eto uzet ćemo jedan jednostavan primjer. Koliko je u zadnjih 10-ak godina u Hrvatskoj napravljeno auto-cesta, vijadukata, tunela i sl. ima li smo dvije željezare u Hrvatskoj (Sisačka i Splitska) i one su propale jer nisu mogle plasirati svoje proizvode jer je važnije bilo zadovoljiti uvoznički lobi. A slična situacija je u svim gospodarskim granama od poljoprivrednih, tekstilnih... i da ne nabrajam. 
Pa imamo jedan TVIK koji je nama Vrličanima najbliži. Tvik je oduvijek poznat po proizvodnji Vijaka no da li je to tako i danas. Ulazim nedavno u jednu Vrličku trgovinu jer su mi baš tribali neki vijci. I vidim kesicu na kojoj piše TVIK i kažem naš proizvod donesem ja to kući i za oko mi upadne deklaracija (žao mi je što je nisam sačuvao pa da vam je predočim) i zamislite što na toj deklaraciji piše "Zemlja porijekla KINA". Znači jedan TVIK je samo šablona za bolju prodaju proizvoda 
pod parolom Kupujmo Hrvatsko.
A taj slučaj nije samo kod TVIK-a:
Uđite u trgovinu s prehranom mislite da kupujete LEDO proizvode ali ćete na pakovanju smrznutih proizvoda naći Zemlja porijekla Argentina, Patagonija, Novi Zeland..., mislite kupujete PODRAVKA proizvode no na deklaracijama piše Zemlja porijekla Italija, mađarska i sl i da sad ne nabrajam jer takvi primjeri će se naći kod svakog našeg navodnog proizvođača.

Vojska nezaposlenih na burzi rada je veća od 350 000 još bar pola toga broja radi a plaću nije vidjela tko zna kad, no naši vlastodršci se hvale da ulaže ogromna sredstva za poticanje zapošljavanja.
Ili daje poticaje poslodavcima ili nude "povoljne " uvjete za pokretanje vlastitog posla. 
Za ove druge sam već pisao zašto se malo tko ustručava pokrenuti svoj vlastiti posao, a ove tzv mjere da država subvencionira mirovinsko, staž i sl. isto nailazi na barijere.
Zašto to mislim? Pa poduzetnik koji želi zaposliti takvog radnika prvi i osnovni uvjet je taj da mu je firma zdrava, da redovno izvršava svoje obveze, no pitanje je koliko je takvih poduzetnika u Hrvatskoj kad se zna da su dugovi poduzetnika 40-ak milijardi kuna, a duguje se što državi što dobavljačima. I sad se država vadi na to mi smo vam ponudili idealne uvjete za pokretanje posla, zapošljavanje ali kad se malo zagrebe površina pregršt je protuargumenata.

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets