srijeda, 26. prosinca 2012.

ZDRAVSTVENI ODGOJ U ŠKOLAMA?

Novi blog, nova facebook stranica pridružite se ne samo kao čitatelj, pomozite u radu, pozovite prijatelje, komentirajte...



Na badnjak kad sam kupovao novine ne malo sam se iznenadio kad mi je na kiosku prodavačica rekla da mora svima dati letak o zdravstvenom odgoju, a to je onaj letak koji crkva raspačava po Hrvatskoj.

E sad je pitanje treba li uvesti zdravstveni odgoj u školske ustanove. Ja ću ovdje iznijeti svoj stav i mišljenje mada se vi ne možete složiti s tim. Ja ovdje ne progovaram kao roditelj jer nisam oženjen i nemam potomaka pa će te možda reći lako je njemu govoriti.

Zdravstvena edukacija je potrebna učenicima je i te kako potrebna, možda ne onako ekstremno kako to tumače ministarstva no edukacija je potrebna.

Statistički pokazatelji nam pokazuju da su maloljetničke trudnoće u porastu i da je svake godine takvih slučajeva sve više i više, a o maloljtničkim prekidima trudnoće da i ne govorimo. E pa sad kad dijete dobije dijete to isto dijete koje se još jučer igralo s Barbikama i autićima toj osobi se preko noći promijeni život, jer biti roditelj s 14-15 godina ako nemaš ekonomsku i stručnu podršku svojih roditelja starije braće i sestara je nemoguća misija i takvo dijete prije nego je postala odrasla osoba suočena je s teškim životnim uvjetima, prijevremeno napuštanje škole, potraga za kakvim takvim poslom u državi koja broji više od 350 000 tisuća onih koji traže posao, a svaki dan je ta brojka sve veća i veća i takva djeca praktički nemaju budućnosti.
Nekoć u vrijeme naših roditelja i baka bila je uobičajeno sklapanje brakova među maloljetnicima ali onda su se sklapali brakovi radi potrebe radne snage u domaćinstvu, radnika u polju i sl. Jer onda su naši očevi od proljeća do jeseni težili trbuhom za kruhom tj u potrazi za poslom, a netko se ipak treba brinuti za kuću i poslove vezane za kuću. No danas takva poteba nije obvezujuća.
Nije samo sexualna edukacija potrebna, tu su i ostali poroci opijanje, drogiranje, pušenje i sl.
Koliko smo puta svjedočili klincima koji se opijaju po parkovima, puše cigarete....i to već u najranije dobi. Pa na kraju svake školske godine ogroman broj tih klinaca u zdravstvene ustanove na ispumpavanje želuca.
Jest postoji onaj zakon da se ne toči alkohol i da je zabranjena prodaja duhana osobama mlađima od 18 god. no taj je zakon samo na papiru a u praksi je malo njih koji poštuju ove zakone
Zdravstvenu odgoj u školama? Mislim da ne bi trebalo educirati samo učenike već i njihove roditelje. Jer postavlja se pitanje kako se klinci (u prvom redu mislim na odijevanje djevojčica) odijevaju kad odlaze u školu,  kad i u koji sat odlaze ili se vraćaju iz "života". pregledavaju li njihove torbe, spavaće sobe i sl.
Jer danas klinka od 12-13 godina s malo šminke, koja vruća minica ili gaće izgleda poput dvadestogodišnjakinje i one kad izađu kao takve vani samo što im ne piše na leđima "uzmi me" a muška populacija je u svaka doba spremna da pokaže svoj ego.
No djeca nisu pošteđena ni modernih tehnologija: mobiteli, računala, igraće konzole i sl.
dati klincu (pa i u najranijoj dobi) računalo u ruko, a još k tome dati mu pristup mreži svih mreža bez nadzora je isto kao pustiti lisicu u kokošinjac i nadati se da će ta lisica biti miroljubiva s kokama.
Roditelji danas sjednu ispred televizora gledati serije, sportska natjecanja i sl. i da ih klinci ne ometaju oni ih pošalju u sobu da sjednu za računalo, ili taj klinac u sobi ima drugi televizor da bi na njega mogao priključiti igraću konzolu.
A kad klinac otvori internet svi oblici nasilja, pornografije, pedofilije,.... su pred njim na dohvat ruke u samo nekoliko klikanja mišem i ako se takvo dijete ne nadzire.....
Mislim da kad već klinca šalješ pred računalo da bi to računala trebala biti u dnevnom boravku gdje ih roditelji mogu vidjeti što im rade djeca. Znam reći ćete triba poštovati privatnost djece, no djetetu se od malih nogu u glavu usađuju vrijednosti života i ako ih tada ne nauči poslije će biti kasno.

Zdravstveni odgoj u školama?
Zdravstveni odgoj u školama je potreban no mislim da isto tako taj predmet nebi trebao biti obvezan već izborni predmet, pa onaj tko želi da se educira nek' izvoli, a onaj koji neće ne mora. Jer ako roditelj nije u stanju izvesti na pravi put svoje dijete dajmo to školskim ustanovama.
Dakle zdravstveni odgoj da ali ne kao obveza.

Sjeća li se itko Pucka koji je generacije i generacije učio kulturi, zdravstvenom odgoju i još što šta? Pa neka Pucka i dalje. 
Povezana tema:

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets