nedjelja, 16. prosinca 2012.

REGISTAR HRVATSKIH BRANITELJA OBJAVITI ILI NE

Novi blog, nova facebook stranica pridružite se ne samo kao čitatelj, pomozite u radu, pozovite prijatelje, komentirajte...

Aktualna je priča oko objave registra branitelja 19. prosinca u srijedu i kao kad je bilo koja tema riječ uvijek ima onih koji su za i onih koji su protiv.

No treba li objaviti javno registar. Moje mišljenje kao branitelja je da i te kako treba objaviti registar i da istinski branitelj nema ništa protiv ove objave.
Po objavi će se vidjeti tko je postao branitelj po zasluzi, a tko samo zato jer je politički podoban.
Vrlika kao i sva mjesta koja su bila pod okupacijom Krajiških Srba i ona mjesta koja su bili uz samu krajišku granicu ne bi trebala imati problema s objavom registra. Iako ima i onih koji su dezertirali da ne kažem doslovce koji su bacali puške, kao što ima i onih koji su se okoristili na računa branitelja (takve neki zovu i profiterima), mislim na one što su dočekivali vozilo koje je dovozio hranu braniteljima na prvu crtu, pa su uz naknadu vozaču tu istu spizu preuzimali i prodavali na Splitskom pazaru (ali i po drugim pazarima  Splitskom TTTS-u i sl. A bilo je tu i onih koji su švercali s donacijama koje su trebali dobiti branitelji na prvoj crti, a završili bi u nekim drugim džepovima. Rječ je tu i o materijalnim (upaljači, cigarete, pancirke, noćni dvogledi....), ali i o novčanim sredstvima. A bilo je tu i onih moćnijih koji su svoje sinove smjestili negdje u inozemstvo na sigurnu udaljenost od ratnih strahota.
Sjetim se citata glumca Željka Pervana ( poznat po satirično-komičnom serijalu "Večernja škola) koji je u jednoj emisiji (nisam siguran da li je to bila Večernja škola ili neka druga) koji je izvučen iz poštapalice kojom je legendarni urednik Dnevnika na HRT-u Branimir Dopuđa odjavljivao informativnu emisiju sa "Pozdrav svim Hrvatskim braniteljima ma gdje bili"I Željko Pervan je tu poštapalicu prekrstio u citat "Pozdrav svim Hrvatskim braniteljima na prvoj crti u Minkenu (Munchen op. p.) ma gdje bili"

No isto tako mislim da za Hrvatsku kao državu u cjelini veći problem od njenih branitelja imaju lažni invalidi. Oni su ti koji uživaju puno veće povlastice od samih branitelja, oni su ti koji svaki mjesec minimalno 5 000 kn u bruto iznosu isisavaju iz državnog proračuna o ostalim privilegijama da i ne govorim. Možda bi se Hrvatska zakonodavna tijela trebala malo više pozabaviti.

Jer kakve to privilegije može ostvariti Hrvatski branitelj osim što ima prednosti pri zapošljavanju (ova prednost je samo na papiru u praksi je važnije biti kum, stric...) ili komu je zagarantirana braniteljska mirovina kad navrši pune godine za odlazak u mirovinu.
Jest bila je nekoć i povlastica na uvoz automobila ista ona povlastica koju su branitelji nudili po oglasima da bi preživjeli i prehranili obitelj. Jer kad su odbacili uniforme njihovo radno mjesto koje su napustili prije odlaska u oružane snage zauzeo je netko drugi i više nisu imali pravo na njega ili je njegova firma u kojoj je radio završila u nečijem vlasništvu (po podobnosti najvjerojatnije) za 1 kn ili ondašnjih Hrvatskih dinara  i koja je propala prije nego je rat i završio.

Završit ću ovo riječima neka REGISTRA HRVATSKIH BRANITELJE ali hoćemo i objavu registra HRVATSKIH INVALIDA DOMOVINSKOG RATA (ali i onih civilnih), i hoćemo objavu registra ABOLIRANIH SRBA

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets