četvrtak, 21. travnja 2016.

U KATEDRALE ZDRAVLJA K'O NA ŠIBICARENJE

Upravo kako naslov govori odlazak kod liječnika kao da ideš na šibicarenje nema veze da li je to klinika ili neka manja zdravstvena ustanova, a toga naravno nije pošteđena ni naša Vrlika. 

Šibicari to su oni što po kolodvorima love naivce koji može pogoditi ispod koje kutije šibica se nalazi kuglica.
Kod šibicarenja imaš onoga koji miša kutije šibica sa kuglicom ali ima i njegovih ortaka koji su tzv navlakuše, a u domovima zdravlja su navlakuše pusti plakati ili reklamni panoi po zidovima
Došao si u ambulantu recimo radi obične prehlade i onda dok čekaš u čekaonici da dođeš na red pogled ne može da ne odluta na zidove oblijepljene plakatima o raznim bolestima i kad ih sve isčitaš više nisi siguran da osim prehlade nemaš slučajno tuberkulozu, povišeni tlak, dijabetes višak ili manjak kg...
Eto uvik su nas učili da bez soli nema života i onda kad vidiš natpis "..o soli moja...." po uzoru na talijansku kanconu i kad pročitaš što sve tamo piše postaviš sebi pitanje: "Soliti hranu ili ne"
Sjediš na klupi i baciš pogled na stolić ispred sebe kad tamo opet časopis o bolesti ili zdravlju kako vam paše.

Zašto nas zdravstvene ustanove bombardiraju ovakvim stvarima, samo smo došli da nam propišu neku terapiju a oni nas plaše sa stotinu drugih bolesti za koja do tada nisi ni čuo.

Pa umjesto da nas plaše raznoraznim bolestima zar ne bi bilo bolje da nas ohrabruju nekim vedrijim slikama prije nego čujete iz ordinacije svoje ime kad vas pozovu na pregled.

Zar ne bi bilo bolje na zidu vidjeti recimo sliku neke frizure, šminke, motora, sportskog auta...a i djeca bi vjerojatno radije vidjela sliku Ninđa kornjača nego onu kako mjeriti tjelesnu temperaturu u guzi.

A na onome stoliću umjesto zdravstveno-bolesnih časopisa zašto ne bi bili Playboy, Cosmopolitan, Tom and Jerry....ili pak neka dnevna novina.
Kad bi klinac znao da umjesto lupoceta u ambulanti može prelistati neki strip o crtanom junaku možda bi se manje plašio odlaska u ovakvu ustanovu i imao bi manji strah od zubara, inekcija...

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets