ponedjeljak, 25. travnja 2016.

SVETI JURE MAOVICE 2016



Eto ga još je jedan Jure iza nas.

Dan je počeo kako su prognostičari i najavili oblake i lagana kišica, iako je večer prije počinka sve bilo vedro što no se kaže bez oblačka.
Od kad ja pratim Svetog juru i pišem o njemu u ovih 5-6 godina neznam da li je iti jedan bio po idealnim vremenskim prilikama ili je padalo ili je puvalo.

No usprkos najavi lošeg vrimena nije spriječilo Maovičane da se okupe u povelikom broju.
Možda se očekivala i veća posjeta s obzirom da je Sveti Jure bio u subotu pa su tako obje "zaraćene" strane mogle biti zadovoljene, no ipak nije to kao nekad bilo uzmeš u firmi 2-3 dana bolovanja i odeš na Maovice, danas se većinom radi kod privatnika a privatni jedva da te puste i na godišnji a kamoli da mu još i uzimaš bolovanje. I kao po nekom pravilu kao i više puta do sada po početku mise i procesije kiša je bar nakratko prestala padati, pa je onaj najvažniji dio tj procesija prošla bez kišobrana nad glavom.
Za vrijeme procesije fra Jakov je blagosovija polja, mada se bog brije pobrinuo i kišom blagosovio cijeli Vrlički kraj pa i Maovice.
Vrličkom župniku fra Jakovu ipomoć kod mise dobio je od mladog svećenika Fra Antonija Mravaka rodom iz Gale.

Nakon što je procesija završila svoj put ulaskom u crkvu praktički je završio i moja foto-video prezentacija.

Naravno prije mise, za vrijeme mise ali i poslije mise Maovičani su donosili cvijeće i palili svijeće svojih najmilijih.




A da ovogodišnji Sveti Jure ipak bude malo drukčiji od ostalih pobrinula se a tko drugi nego moja malenkost.
Ja i pomalo zaboravljeni instument od kore vrbe tj. vrbova truba smo budnicom prodefilirali od kosora, preko Vrlike i Maovica do Sv. Jure i tako vratili vremeplov u prošlost kad su ranom zorom odjekivali zvuci truba cijelim Vrličkim krajem.
Mi ovi bliže polju smo uglavnom pravili trube od kore Vrbe, a oni koji su bili dalje od polja i dostupnoisti vrbe su izrađivali i od drugih drveća, npr od Jasena.

Toliko od mene od ovogodišnjeg Sv. Jure.

VEZANI POST:

SVETI JURE MAOVICE 2016 VIDEO ZAPISI

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets