srijeda, 6. travnja 2016.

TKO BERE VRLIČKE USJEVE?


Vrličani koji se odluče na bavljenje kakvom-takvom poljoprivredom osim sa vremenskim prilikama i neprilikama (suša, krupa, kiša...), biljnim bolestima već nekoliko godina muku muče s još jednim neprijateljem.

Proljetni radovi u Vrličkim poljima se u punom jeku, koristi se lijepo vrijeme da se obavi što više posla iako ne znaju što će od toga na jesen i koliko biti ubrano, jer Vrlički seljak i ishod njegovog rada prije svega ovisi o vremenskim prilikama i neprilikama, a stara je izreka da poljoprivredniku vrijeme nikad ne ide na ruku, ili je suša, ili tuča (krupa po naški), kiša dođe onda kad ne treba, a od prije nekoliko godina Vrličani imaju još jedan problem.
Čim ste vidjeli gornju sliku pretpostavljam da već pomalo nazirete o čemu ću pisati.
S ovim napisom opet ću se očešati o bahatost lovaca (kao nedavno na pseći teror).
O ovom problemu ću se dotaknuti onim Vrličanima kojima usjevi gravitiraju prema Vrličkom polju, no vjerojatno je sličan problem i u Paškopolju, Maovicama....a vjerujem da to nije samo Vrlički problem.
Da upravo problem Vrličkih zemljoradnika je beštija koja je prikazana na gornjoj slici tj. Divlja svinja.
Lovačka udruga je naselila ovu beštiju prije 10-ak godina i ona se razmnožila do te mjere da su ljudima počeli nanositi štete na usjevima. Poznato je da su Svinje svejedi pa tako ne biraju što će im doći pod kljove, grožđe, kukuruz (pogotovo ako je domaći), krompir, kupus, blitva....ili pak povaljaju žito...
Svinjama kad je dosadno onda krenu u "razornu" igru
.....a dok još ljetina još nije ni posijana te beštije se već iživljavaju na ledinama dali kroz igru ili u potrazi za hranom nije bitno, izruju travu pa kad dođeš kositi travu lako se može polomiti kosa pa nailazite na nepotreban trošak.

Ljudi su mi govorili da nisu mogli ubrati niti jedan kukuruz samo kukuruzovina, i džaba sav trud i muka, sijanje, kopanje, zalijevanje (onaj koji je bliže kakvom potoku, voši, provali..) obično po najvećem zvizdanu i onda mu ta beštija priko noći obere sve.

Neki su odlazili u lovačku udrugu tražiti odštetu no tamo su naišli na zid jer kao nije ograđeno i nema se pravo na odštetu.
Po toj logici ja ili bilo tko može kad dođe vrijeme berbe grožđa otići recimo po noći u "Čabin" vinograd i obrati 5-6 panja grožđa, onda otići kod Huga i kod njega ubrati 5-6 panja grožđa i tako još 2-3 vinograda meni više nego dovoljno da imam vina za cijelu godinu. A Hugo, Čabo...mi ne mogu ništa jer vinograd nije ograđen.
No da su lovci bahati dokaz su brojne tzv. čeke koje su podigli bez pitanja vlasnika (ako su nekoga i pitali neka mi lovci oproste), za to im ne treba nikakva dozvola iu mogu raditi što hoće a oštetu platili nebi MALO MORGEN.


Imali lijeka ovom i da li se zemljoradnik mora misliti hoće li mu i ove godine beštije ubrati urod ili ne. Moraju li se organizirati noćne straže ili pak  može li se računati na kakvu odštetu ako se pokrene privatna tužba (jer da bi se pokrenula policijska istraga mora biti minimalna šteta koliko ono 1000 kuna ili je možda više nebitno). A privatna tužba za pojedinca može koštati više nego što će ubrati, pa već u startu se boji krenuti u spor, no kad bi krenuli udruženo...

Ako ima neki pravnik koji čita ovu stranicu možda nam on može odgovoriti što je na ljudima da poduzmu, može li se taj problem riješiti na fin način na obostrano zadovoljstvo.
Baš me zanima kako bi lovci reagirali kad bi zemljoradnik uzeo stvar u svoje ruke pa umjesto žice oko svog usjeva pobaca otrovne mamce pa potrovati beštije.

A možda ne bi bilo loše potražiti savjet i od Višana na koji su oni način rješili svoj problem sa lutajućim kozama. Pročitajte članak u Slobodnoj Dalmaciji. Dobro koza je jedno divlje svinje su drugo, no problem je manje više isti. Ovi su umjesto Lovačke udruge tužili općinu i tužbu su dobili u svoju korist, mogu li i Vrličani učiniti tako nešto. Ako ne ide kao pojedinac možda bi mogli udruženo angažirati nekog odvjetnika pa nek' se pobrine za ovaj problem.

Eto za ovaj put toliko uz nadu da će šteta od ovih beštija na jesen biti kud i kamo manja nego dosada.

P.S Ako ima neki pravnik koji je pročitao ovaj post a rado bi nas posavjetovao što učiniti, ako ne želi izaći javno sa svojim savjetom, neka ga napiše u inbox Facebooka, ili  na email ili pak priko kontakt obrasca pa ću ja vrlo rado njegov savjet podjeliti s vama

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets