ponedjeljak, 25. travnja 2016.

SVETI JURE MAOVICE 2016 VIDEO ZAPISI

Evo došli smo i do video zapisa.

Na svetog Juru nisam se puno bavio fotkama, najviše je radila video kamera fotića pa se nadam da ćete biti zadovoljni viđenim.

Video isječci su uglavnom nastali prije same mise. Znači obuhvaćena su događanja oko crkve, procesija i blagosov polja.
Pa eto dqa ja nepričam dalje neka priča video.


I naravno za kraj Vrbova truba.
Prije trube da kažem nešto i o samoj trubi:
Truba se obično pravila od Vrbove kore bar oni koji su gravitirali Vrličkim poljima, a oni kojima je vrba bila nedostupna izrađivali su je najčešće od kore Jasena, a za pisak se obično koristilko od jasena, oraha, murve ili duda....Prije svega sama vrba ili jasen su morali biti mladi pogotovo vrba. Jer ako je vrba bila samo malo bila starija bilo je skoro nemoguće navrnuti trubu jer bi pucala.
Nekad su se grane vrba sjekle za kolje u vinogradima, stožine na guvnima i sl, pa je bilo lakše i doći do mlade vrbe, ali isto tako nekad je bilo i opasno osjeći vrbovu granu ako nije tvoja. Naime vlasnici vrba su strogo pazili da nebi netko osjekao njegovu vrbu, pa ako bi te slučajno uhvatio (rijedak slučaj) mogao si dobiti i batina.
 U Vrličkom kraju nekad nezamisliv uranak na Svetoga Juru ili Jurovdan kako se to kaže od milja. Kao djeca smo se 2-3 dana pripremali za Jurovdan. pravili trube, piske isprobavali kako to sve radi a onda bi se na sam Jurovdan u ranu zoru ustajalo iz toplih kreveta da bi se što prije zatrubilo jer ne valja ako si zadnji.
I onda kao po nekom pravilu iako je uveče sve bilo kako triba, ujutro kad ideš zatrubiti, pisak neće da radi kako triba, neće da minja glasovi kako bi se reklo, i onda da umisto budeš među prvima vraćaš se u kuću po nož i odlaziš po novu jasenovu grančicu da bi napravio novi pisak i da bi konačno i ti obilježio Jurovdan uz nadu da će sljedeći Jurovdan funkcionirati bolje


VEZANI POST:

SVETI JURE MAOVICE 2016

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets