utorak, 30. srpnja 2013.

ZATVARANJE LOKALA ZBOG VIŠKA U KASI APSURD


Čitamo i čujemo ovih dana kako se zatvaraju lokali i udara se visoka kazna za nekoliko kuna viška u kasi. Da li su poreznici uvijek u pravu.


Zbog par kuna viška u kasi u kasi zatvaraju se lokali i udaraju visoke kazne, no da li je to uvijek tako? Kad su mali trgovci u pitanju onda su inspektori nemilosrdni, zatvaraju te bez prava na žalbu i nema poslovanja dok se ne plati kazna, no kad pogledamo cijene velikim trgovačkim centrima počet ćemo od Todorićevog Konzuma, pa dalje Lidl, Tommy, Plodine.... i da ne nabrajam, svi oni imaju cijene izražene u lipama i to najčešće onih sa brojem devet na kraju npr. 5,99 - 15,49 - 55,99 .... koliko vam trgovaca vrati kusur točno u lipu odgovor je točan skoro pa nitko, jer rijetki će vam vratiti i 10-20 lipa a kamo li 1 lipu. E sad kad bi ti inspektori bili jednaki prema svima koliko bi se svaki dan našlo zatvorenih prodajnih centara. No ne ti veliki mogu nastaviti raditi bez kazne i nitko im ništa ne može.


Sjetio sam se jednog slučaja jednog trgovca iz Vrlike (taj više nema trgovinu) i on je svojim djelatnicima rekao da hoće svaki dan 200 kuna viška na kasi i isto toliko na vagi. Da pojasnim na kasi je višak upravo ovaj o 10-20 lipa, a na vagi naravno ono umjesto 90 grama napiše 100 g i sl. Znači gazda od svojih djelatnika traži da moraju imati viška u blagajni i ako do toga ne dođe odbija im od plaće.

A druga je činjenica da se svugdje u svijetu daju napojnice, posebice u restoranima. Koliko se puta o tome govorlo da onaj gost koji neda napojnicu u restoranu bar u visini 10% vrijednosti računa nije pravi gost.

Samo kod nas je pravilo za razliku od Europe da gazda prisvaja napojnicu umjesto njegovih djelatnika i više bi se trebalo pozabaviti s tim da djelatnik dobije svoju napojnicu a ne gazda.


Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets