ponedjeljak, 1. srpnja 2013.

FISKALIZACIJA TREĆA RUNDA


Treća runda fiskalizacije. Ona prva runda kao što je poznato je započela početkom godine uvođenjem fiskalizacije u ugostiteljske objekte  druga runda je počela 1 travnja uvođenjem fiskalizacije u trgovine, a od danas 1 srpnja fiskalizacija udara na sve ostale koji barataju gotovinom.

No ova treća naišla je na veliki otpor djelatnika koji rade otvorenim štandovima, tržnicama i ribarnicama.

Zamislite nju kako tipka po fiskalnoj blagajni
Većinu današnjeg dana sam proveo s Trogirskim prosvijednicima.
Odmah po dolasku (oko pola 9 sati) prošetao sam mimo tržnice i vidjevši neke koji su se namjestili na svojim štandovima zelene tržnice pomislio sam da Trogirani nemaju namjeru prosvjedovati. No dolaskom na Trogirsku peškariju (ribarnicu) slika je potpuno drugačija. Ispred peškarije bilo je poprilično živo...
.... no banci trogirske peškarije su bili ispražnjeni....ispravljam se na štandovima su bile izložene poruke ministru Liniću.
...potom sam prošetao od peškarije na drugu stranu ceste odnosno tj do tržnice i štandova koji su također pridružuju prosvjedima.
..istina bilo je tu i onih koji su se oglušili i nisu se pridružili prosvjednicima i nastavili uobičajenim radom no ipak su koliko toliko bili manjina.
Na samoj tržnici prepričavanja su svakakva no svi se slažu u jednom, da od njih nitko nema prigovor na plaćanje poreza ali da nemaju uvjete držati fiskalnu kasu.
Kao što je poznato radnici na tržnici rade po svakakvim vremenskim uvjetima, i po buri, i po kiši, i po suncu, smrznutim, mokrim rukama.
Karakteristike jednog od uređaja
za fiskalizaciju

S jedne strane ljudi su i u pravu. Kad pogledate na ovoj slici desno karakteristike jednog od takvih uređaja za fiskalnu blagajnu može se vidjeti da temperaturno područje u kojem radi je od +5 do +45°C i sad zamislite rad sa ovakvim uređajem u zimskim uvjetima, a u kopnenom dijelu zimske temperature su češće ispod nule nego iznad, a zamislite i primorski dio kad zapuše bura pa jedva držiš proizvod u rukama, a kamo li tipkati po uređaju. A i kad upeče ljetno sunce pa vas u hladovinio dočekaju temperature do 40°C a na suncu i preko 50.
Osim toga prosvijednici govore da je uvođenje fiskalizacije na tržnice i peškarije suludo jer da fiskalizaciju na tržnicama Europa čiji smo od danas član ne poznaje fiskalizaciju. Dalje prosvijednici kažu da su cijene na pazaru uvijek bile stvar pogodbe. Jedan proizvod košta 20 kuna mogu li dva za 30. A na ribarnici kao i na zelenoj pijaci je ujutro jedna cijena a na podne druga cijena, i da li ste se koji put našli u prigodi da banku ostane 2-3 kila ribe a prodavač kaže evo sve za 10 kuna...
Ispred gradskog poglavarstva
...potom su se prosvijednici, (a naravno i ja među njima) prošetali ispred zgrade gradskog poglavarstva očekujući ili bolje rečeno nadajući se da im može pomoći novoizabrani Trogirski gradonačelnik ANTE STIPČIĆ. Dok su čekali gradonačeelnika da izađu pred njih, djelatnici turističke zajednice grada Trogira podijelili su prosvjednicima osvježenje u vidu sokova, mineralne i obične vode.
Nakon popriličnog čekanja gradonačelnik je izašao pred okupljene, saslušao njihove probleme i obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći mi da će kontaktirati resorno ministarstvo pa da će sutra iznijeti predstavnicima štandova, ribarnice i zelene pijace što je odlučeno.

Da ne zaboravim tijekom prosvjeda najviš prigovora se odnose na Todorića i njegov Agrokor prozivajući Todorića da je on taj koji diktira uvjete i zakone.
Mogu reći da su i tu možda donekle u pravu jer je upravo Todorić najveći uvoznik i proizvođač prehreambrenih proizvoda u državi.
Konzumove cijene
A da i nisu u ravnopravnom položaju u odnosu na velike trgovačke centre jer inspektorat od prodavača na štandovima traže doslovce dlaku u jajetu.
Npr prodavači na štandu moraju obavezno na svakom proizvodu imati ispisanu cijenu inače slijedi kazna, a kad sam ušao u Konzumov super market snimio sam ovu sliku desno gdje se vidi izloženi 10-ak proizvoda no istaknuto je tek nekoliko cijena, a neki su čak spominjali da na policama centara bude jedna cijena, a kad ti kucaju na kasi onda bude druga cijena naravno pogađate uvijek je to ona veća.
Kako sutra slijedi druga runda pregovora i dogovora nadam se da ću i sutra imati prigodu podijeliti svoje dojmove
Do tada....pogledajte ovaj kratki video kao podsjetnik na ovaj događaj





Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets