subota, 20. srpnja 2013.

KAVEZ TURIZAM DAN POSLIJE


Kavez turizam dan poslije

Život na Okruškoj plaži vratio se u normalu. Već ujutro su uklonjene ograde što može značiti da su tijekom noći oni koji su za to bili zaduženi obavili posao kako treba, no kakve su reakcije i što se može izvući iz sinošnjeg događaja.

Osobno nisam od onih koji su bili spremni izdvojiti 40 kuna da bi vidio Coloniju izbliza jer se Colonija kao glazbena skupina ne nalazi na mom glazbenom repertoaru. E sad da li je to bio spektakl večeri ili ne o tome nemam namjeru pisati već o tome što ovakav način organizacije znači za Okruščane i njihove goste.
Većina će se složiti sa mnom da otkuda nekom pravo da privatizira plažu i da brani drugima pristup istoj ako nisi bio spreman izdvojiti 40 kuna za ulaz bez obzira na to da li si došao na plažu radi Colonije ili radi nekog drugog razloga. Smiješno je bilo vidjeti kako organizatori prilaze onima koji su se izležavali na plaži i govore im da moraju napustiti plažu, neki su se tomu suprotstavili i bilo je zanimljivih scena, bar onako kako sam ja te prizore vidio iz daljega jer nisam ni ja platio kartu da bi prisustvovao iz bliže perspektive ovim scenama.

Bilo je zanimljivo vidjeti i reakcije nekih starijih mještana (ali i njihovih gostiju) kojima je večernja šetnja po Okruškoj šetnici bila uobičajena, a onda im se ispriječe zaštitari i kažu im da ne mogu poći šetnicom zbog koncerta.
I gosti koji su došli iz svih dijelova Europe pa i šire prošli su toliki put da bi vidjeli more, a onda im tamo neki nabildanih likovi kažu da danas ovdje ne mogu proći.
E sad druga je pisma da li je ovaj "spektakl" financijski bio isplativ ugostiteljskim i drugim objektima duž plaže. Iz onih posjetilaca koji su dolazili većinom su to bili domaći klinci i klinceze (da ne kažem balavci) koji su užicali 40 kuna od roditelja ili su i sami roditelji došli s njima jer se mahom ipak radi o maloljetnicima.
Ne vjerujem da su ugostitelji imali neke velike koristi od tih klinaca a ako se poštuje zakon maloljetnicima je i zabranjeno točenje alkohola, a nije ni jednostavno uz 40 kuna za ulaznicu izdvojiti 15 i više kuna za neko piće (bezalkoholno ili neko drugo) ili eventualno koju kuglu sladoleda. Ti klinci kad ne bi slušali Coloniju radije su tražili osvježenje u u obližnjim supermarketima dok su radili ti supermarketi.
A i ugostitelji oni koji su bili bliže bini nešto su i radili, no oni koji su bili malo više udaljeni uglavnom su zjapili prazni ili tek po neki gost.
Istina dok su se Okruške ljetne večeri održavale na uobičajenom mjestu i uz slobodan ulaz ugostitelji koji bi bili bliže isto su radili ful a oni malo dalje bili bi prazni, ali oni koje nije zanimala zabava na bini mogli su slobodno ići kud ih je volja, a i prilikom dolaska ili odlaska mogli su kupiti koju kuglu sladoleda i sl.

Kako se može vidjeti iz uvida u program ovogodišnjeg Okruškog ljeta na repertoaru je još nekoliko zabava na plaži, no vjerujem da će Okruški čelnici iz ovoga izvući pouku (ako nisu vezani ugovorom s organizatorom ovakvih događanja za cijelu sezonu) i razmisliti o tome da li je ovaj način poslovanja pozitivan ili negativan.


VEZANI ČLANAK:
ELITNI TURIZAM NA OKRUŠKI NAČIN
KAVEZ TURIZAM SE NASTAVLJA

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets