nedjelja, 31. ožujka 2013.

USKRŠNJI DAN U VRLICI 2013

Uskrs dođe i prođe ili još malo pa nestalo. kako sam već rekao jutros kiša je cijelu noć bez prestanka padala. Dok sam spavao jutros sam samo pomjerao sat još malo neće li stati, pa još malo, pa još malo. I onda sam nešto iza 7 sati po novom vrimenu odlučio ma kud' puklo, da puklo, ustajanje i idemo u Vrliku dočekati ranoranioce. Na brzinu jutarnja kavica, naravno prije toga poslužiti se posvetilicama, a onda pravac , Vrlika.
Slika: Iako je cijelu noć padala kiša evo trenutno nema kiše no još uvijek nije isključena
Jutarnji pogled na Vrliku koju će uskoro
kiša okupati
I dođem u Vrliku, u Vrlici oko 8 manje 20 nema skoro ni pasa, tek poneki kafić otvorio, a tko zna možda su neki radili i cilu noć.
Stipana iz Caffe bara Monaco pojavila se oko 8 i kako kaže otišla je kući jutros u 7 sati i to po novom (a ja sam u to vrime još bio u prnjama) i došla kući ubiti bar malo oko ali san nikako na oči.
I kako sam već rekao sumorno jutro ubrzo je smijenila već pomalo dosadna kiša (koja je ove godine baš pretjerala) i opet donekle poremetila uobičajeni protokol.
I opet usprkos dosadnoj kiši ljudi su malo pomalo pristizali naravno kišobran glavni rekvizit, osim za one malo hrabrije.
Nije izostao protokol dolaska Grobara, ali ovaj put to je bila skraćena ruta, umjesto sa česme odabrali su puno bližu destinaciju.
Povorka je prošetala do pred ulaz u crkvu, no ja mislim da nikad ili bar odavno nije bilo manje naroda koji je posmatrao tu povorku sa strane. Bilo je tu pucnjava iz kubura, ali mrzovolja na licima grobara sve govori.
Postrojavanje ispred crkve je uobičajena slika ništa novo, no kiša je potjerala Vrličane u crkvu, koje prate nijemi i tužni pogledi grobara dok ulaze u crkvu. Izostala je ona uobičajena pjesma prije početka mise, a kome je i do pjesme na ovakvom vrimenu.
Vrličanke mlade i Vrličko kolo
No po završetku mise Bog kao da se smilovao i nakratko rastjerao kišu i dozvolio Vrličanima i Vrličankama da pokažu kako oni slave  u crkvenom dvorištu.
I kao i svake godine nakon mise neizostavno Vrličko kolo mladih Vrličana, Vrlička pjesma onih malo starijih...
Vrličke pjevačice
I Vrličanke su dale glasu oduška i pokazale Vrličkim gostima da u njih još ima ulja i da još nisu za staro željezo.
A kad se obavila i ta sveta dužnost ubrzo je na Vrličkim ulicama zavladala pustoš, osim pojedinaca koji su se zadržali po Vrličkim kafićima, a oni ostali su požurili kućama, (jer kiša je opet počela padati) na Uskršnji ručak.
 I tako dođosmo i do kraja predstavljanje ovogodišnjih Uskršnji blagdana.

Jesam li nešto izostavio, naravno nedostaju Video uraci, no njih ćemo postaviti na blog sutra-prekosutra, dok ih malo obradim i onda ih treba uploadati na blog tj youtube. No kao i svaki put o tome ćete biti na vrijeme obaviješteni.

U ova dva-tri dana postavit ću sve slike koje sam napravio za Velikih dana koje nisu prikazane ovdje, pa ćete ih moći vidjeti, a nadam se i komentirati.

Sljedeći veći događaj za Vrličane je Sveti Jure na Maovicama, a nadam se da ćemo i tada biti skupa na ovim stranicama.
STIPE KOLE ŠKALIC nakon 50 godina
ostavio se grobarske odore
I da još jedna za kraj. Jedan grobar nakon 50 godina objesio je kopačke o klin, zasluženo. STIPE KOLE ŠKALIC kako kaže dosta je bilo, neka mladi nastave tradiciju, a možda i položaj ruke sve govori

Za ovaj put toliko od mene, jedino očekujte ubrzo i video uradke, slike i slideshow od svih slika.

POVEZANI POSTOVI:

VELIKI ČETVRTAK U VRLICI 2013
VELIKI PETAK U VRLICI 2013
VELIKA SUBOTA U VRLICI 2013
VIDEOTEKA USKRSA 2013

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets