četvrtak, 21. ožujka 2013.

TREBA LI LEGALIZIRATI LAKA OPOJNA SREDSTVA?

Stabljika marihuane
Već neko vrijeme imao sam namjeru pisati o ovoj temi a sve ono neka još malo neka još malo i evo konačno sam se bacio na posao. 
Krivac što sam se dao na posao danas je ekipa iz Provjerenog s nove TV. Naime oni su večeras odabrali ovu temu za jedan od svojih priloga i eto ja ću se potruditi da to bude prije njih.
Mada sam ekipi Provjerenog nudio temu da ispitaju rad T coma i drugih operatera, očito im je ova tema zanimljivija.

Dakle da počnemo naslovljenu temu upravo naslovom

Treba li legalizirati laka opojna sredstva?

Kad kažemo laka opojna sredstva tu se misli na tzv narkotike, marihuana, kanabis, hašiš... i sl.
Moje mišljenje zašto NE legalizirati tj. zašto NE ozakoniti ovu vrst droga.
Zakon kaže da su to opojna sredstva koja izazivaju ovisnost te su stoga štetni za zdravlje.
Pa imamo toliko drugih proizvoda koji izazivaju, ovisnost i štetni su za zdravlje no isto ih tako možemo kupiti u svakoj trgovini ili pak ljekarni.: Cigaret, alkohol, lijekovi... i da ne nabrajam.

Cigarete
Cigarete izazivaju ovisnost i opasne su za zdravlje

Svi znaju da su cigarete štetne po zdravlje i da izazivaju ovisnost, no ipak se bez problema mogu kupiti u svakom kiosku, trgovini ako ste "punoljetni" (ovo punoljetni sam namjerno napisao u navodnike jer to o prodaji samo punoljetnim osobama važi samo na papiru u praksi je to kud i kamo drukčije).

Ljetos je na jednoj od TV kuća prikazivan dokumentarac pod nazivom "Moderna čuda" i u jednoj epizodi smo imali prigodu vidjeti kako u jednoj cigareti samo 45% je čisti duhan a sve ostalo su razno razni dodaci i navlakuše a upravo ti dodaci i navlakuše najviše štete za zdravlju. No ipak cigarete u niti jednoj državi nisu na listi zabranjenih proizvoda, jest na sve strane se kao tobože bore protiv pušenja tzv. zabranama pušenje s jedne strane a s druge strane države daju poticaje za uzgoj duhana, no puše i sami oni koji propisuju taj zakon. Dovoljno je proizvođaču da na kutiju cigareta stavi naljepnicu "Cigarete su štetne za zdravlja", "cigarete izazivaju rak pluća".... i sl.

Razna alkoholna pića
Alkohol izaziva ovisnost i opasan je za zdravlje.

I alkohol je jedan od onih proizvoda koji izaziva ovisnost, štetan je za zdravlje ali i za okolinu. No alkohol se isto može bez problema kupiti u svakoj trgovini, kafiću.. naravno isto kao i za cigarete morate biti "punoljetni".
Država je propisala zakon o zabrani reklamiranja, o obveznom upozorenju na ulazima u trgovine i kafiće "Zabrana točenje alkoholnih pića maloljetnim osobama" i sve štima. Zabrana reklamiranja za alkohol postoji, no Pivo je isto alkohol, a to je piće koje se najviše i konzumira kad je u pitanju alkohol no njegovih reklama su prepuni mediji Jumbo plakati i sl.
Reklamira se jer se pivo po slovu zakona ne smatra alkoholom već hranom. možda zato i ispred većine trgovina vidimo pivopije koje su tamo svakodnevno, jer smatraju 3-4 piva dnevno je jeftinije od bilo koje normalne hrane, pa zašto bi ja trošio lovu na pola kila junetine kad upola jeftinije prođem s 3 pive. A i nije od juče poznato da alkohol razara i obitelji, sve češće su rastave brakova, djeca odrastaju bez jednog ili oba roditelja a onda takvo dijete u pravilu odgaja ulica

Lijekovi
Lijekovi izazivaju ovisnost i opasni su za zdravlje

Poznato je da su lijekovi proizvodi od kemijskih supstanci koje isto tako mogu izazvati ovisnost, a nuspojave mogu izazvati i smrt. Farmaceutske tvrtke na lijekovima okreću ogromnu dobit, a nedavna afera u kojoj su i neki liječnici potpali pod utjecaj farmaceuta (naravno novčana sredstva su razlog) dokle su farmaceuti spremni ići.
Ne kažem da lijekovi nisu korisni i da neće pomoći ljudima. farmaceutske tvrtke vjerojatno mogu proizvesti lijek koji će vas upotpunosti izliječiti, ali to njima nije u interesu, jer ako vas izliječi danas kakvu će koristi imati od vas sutra osim što ćete isisavati ionako praznu blagajnu.
Jer većina tih lijekova liječe jednu bolest ali istio tako su podloga za stvaranje neke druge bolesti. Ne kaže se uzalud da je najbolji lijek za sve bolesti jest imunost. A to je ono neću trčati liječniku čim malo prošmrčem. Eto ja da kucnem u drvo evo ima više od 10 godina da nisam ušao u ambulantu radi sebe, evo prođe zima ja ne znam ni što je maramica za brisati nos i sl.
No usprkos štetnosti po zdravlje i njih se može bez problema uzeti u ljekarni, neke čak i bez liječničkoga recepta. Medijske kuće (posebice TV) su prepune reklama o razno raznim lijekovima koje "liječe" sve a dovoljno je da na kraju reklamnog bloka napiše "Za nuspojave koje bi se mogle javiti treba upitati svoga liječnika ili ljekarnika... i sl." onaj narator koji čita tu poruku j obično pročita tako brzo da je ni on sam nebi uhvatio značenje te rečenice.
Knjiga o marihuani
Da li je marihuana lijek?

Zagovornici Maruhuane tvrde da je marihuana lijek i da nema razloga da se ne legalizira. Sve više je država je u okruženju koje legaliziraju lake droge, pa zašto onda ne bi bila legalna i kod nas.
Ako država i oni koji su nadležni za zakone smatraju da je štetna za zdravlje i izaziva opojnost zašto nebi kao i na gornje proizvode, stavila neko upozorenje o štetnosti i sl. i Staviti marihuanu u slobodnu prodaju pa tko voli nek' izvoli.

Mnoge su tvrdnje teških bolesnika da im marihuana olakšava posljednje dane života i sl. Pa zašto njima nebi dozvolilo da nabave vrećicu trave u nekoj drogeriji umjesto da po mračnim uličicama traži raspačavače po puno većim cijenama.

Gdje je pečat
evo pečata
Zašto zakonu države nisu u svim ovim kriterijima jednaki za sve.


Možda u svemu ovome stoji činjenica da država nas ne želi imati zdrave već bolesne.

Smatraju da oni koji konzumiraju alkohol, cigarete, lijekove mali je broj onih koji će doživjeti duboku starost, a što prije umru manje isplaćenih mirovina iz državne blagajne.
Jer kad čovjek ode u mirovinu (ako je doživi) kakve koristi država ima od njega? Odgovor je nikakve. 

A s druge strane javna je tajna da većina one zaplijenjene droge (i to ne samo lake) koju policija otme dilerima na jedan ulaz uđe, a na drugi izlaz opet se vrati na ulicu. Pa opće poznato je da se je Vijetnamski rat financirao od prodaje narkotika, pa me ne bi čudilo da je taj slučaj bio i kod nas.

A od cigareta i alkohola osim smrtnosti država ima i drugu veliku korist tj, ubiranje velikih poreza i trošarina.
Pa neka i na travu udare poreze i trošarine

Iz ovoga teksta nemojte misliti da sam ja uživalac marihuane pa da ju branim, dapače ni cigaretu nisam stavio u usta od 1996 godine a kamo li da sam na travi. Ali zašto ne dozvoliti da jednako uživaju oni koji potežu dim iz cigarete ili iz trave. I jedno i drugo je na obostarnu korist.
Pa da završim ovaj tekst rečenicom.
Sve je više država koje legaliziraju laka opojna sredstva, pa je vjerojatno i pitanje dana kada će to biti i u nas, pa stoga budite spremni jer kad se donese zakon tko pije izađe na tržište prije će ubrati vrhnje.

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets