ponedjeljak, 13. travnja 2015.

USKRS U VRLICI 2015 VIDEOTEKA


I eto tako malo po malo došao je red na video snimke koje su nastale za vrime Uskršnjih događanja. Od Uskrsa je prošlo više od 8 dana neki već rzamišljaju o Sv. Juri, Josipu, Sv Spasu, a nekima je Uskrs već pomalo pao u zaborav, no za te sam ja lijek na ranu.

Prije nego počnete pregled videozapisa nadam se da će netko pročitati i ovo, a ono o čemu ću pisati ovdje je više manje naka vrst nastavka prethodnog posta o uskršnjim događanjima.

Ranije nisam previše obraćao pažnju oko procedura i protokola po kojem se drže Mise na Velike dane, sjećam se možda da je bio neki pokušaj skraćivanja čitanja gospinog plača na četvrtak, pa se na koncu opet sve vratilo na svoje.

No jedan ili više detalja mi je upao u oko u vrijeme mise na Veliku subotu tj polnoćku.
naime sićam se prije rata, a pogotovo dok smo bili dica da su na veliku subotu bili nazočni neki ljudi u drukčijim nošnjama nego je Vrlička, naravno pogađate na što mislim, to su tada bili gosti iz Oklaja i zajedno s našim grobarima uveličavali proslavu nadolazećeg Uskrsa. Moje pitanje glasi zašto više nema tih gostiju?
Ako već u Oklaju nema nitko zainteresiran moglo se je pobratimiti s nekim drugim selima, možda s Kijevljanima ili pak ako želimo ostati s druge strane Svilaje, mogli su to biti mještani općine Ružić, Promine, Ogorja....

Drugu stvar koju sam primjetio također se odnosi na Veliku Subotu i polnoćku.

Sjećam se kao dica da smo se na Veliku subotu prije početka mise mogli naoružati s onim malim tankim svijećama koje bi poslije svi pripalili od Velike uskršnje svijeće, no ni tih svijeća  kako se čini nema izašle su iz okvira običaja.

I prije samog pogleda videa još jedan apel Vrličkom KUU Milan Begović, počnite što prije obučavati mlade Vrličane Vrličkoj pismi.

Kako sam rekao u prethodnom postu počnite već danas, jer danas još mogu od nekoga učiti sutra će biti kasno.
U protivnom će Brajo, Moks i ostatak ekipe koja je pivala na Uskrs postati povijesne ličnosti kao Posljednji Vrličani koji su pivali Vrličku pismu, no ipak se nadam da do toga neće doći.

A sada videa.

Videa sam podijelio kronološki po danima kako su dolazili, a za kraj će biti slideshow svih fotki nastalih za Velikih dana, pa krenimo redom.

1. VELIKI ČETVRTAK


2. VELIKI PETAK


3. VELIKA SUBOTA


4. USKRS


5. SLIDESHOW


Nadam se da ste uživali i da ćete biti zadovoljni viđenim.

VEZANI POST

USKRS U VRLICI 2015

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets