utorak, 3. travnja 2018.

USKRS U VRLICI 2018


Još jedan Vrlički Uskrs je iza nas. Nažalost nisam prije uspio napisati svoj osvrt te stoga koristim ovu prigodu za to.

Što  reći o ovogodišnjem blagdanu Uskrsa što nisam pisao ranijih godina.
zbog lošeg vrimena i pisac ovih redaka je preskočio neke večeri, te sam pohodio crkvu tek na Vel. petak i subotu kad je bila posveta hrane, a na uskrs sam se uglavnom zadržavao u krugu svog štanda iz razloga što je kiša neprestano padala, te je kao i prošle godine izostao onaj folklorni dio kad pripadnici Vrličke KUU Milan Begović prezentiraju svoj program.
Uopbiučajeno slikavanje Grobara i nošnji uglavnom je obavljen u samoj crklvi, a moj objektiv je bio daleko od tih događanja.

Ovogodišnji uskrs bit će upamćen i po Papinim blagosovima i poklonima za Josipa Milkovića koji je prije 2 godine stradao u eksploziji na vojnom poligonu više ovdje, i isto  tako Papinski blagoslov a sada već bivšem arambaši Vrličkih grobara Jakovu Režiću koji je tru dužnost obavljao punih 31 godinu više o tome ovdje

Ovogodišnji Uskrs obilježili su prije svega loši meteorološki uvjeti, najprije je to bila jaka južina, a onda smo imali kišu snig i što sve ne.

Nažalost još jedna poražavajuća slika ovogodišnjeg najbolje se može vidjeti pogledom na procesiji koja po mom sudu nije bila nikad manja.

Neka nam Vrličani kažu ovdje ili na facebook stranici što je uzrok tomu da je posjeta Vrličana i njihovih gostiju prijatelja i poznanika svake godine sve slabija, kako za Uskrs tako i za ostale Vrličke blagdane. Da li je tomu svemu uzrok financijski ili Vrličani pomalko dižu ruke od svoje Vrlike. OK opreavdanje se može tražiti i u lošim vremenskim prilikama, no pravi razlog znate samo Vi. Jest ovih 7-8 godina od kako pišem o Vrlici veliki broj Vrličana je otišao na onaj svijet (nek je u prosijeku 50 umrlih godišnje dolazimo do brojke od 400 Vrličana, broj rođenih je puuunooo manji Umiru li s Vrličanima i Vrlički običaji i tradicija, jest ustalio se broj grobara na nekih 40 - 45, no da li su grobari dovoljni za puno slavlje. Pa kad pogledamo procesiju na Vel. Petak usudio bih se reći da je u procesiji više Grobara nego Vrličana
Za kraj sam pripremio i skroman videozapis s ovogodišnje proslave kao ono malo fotki nastalih za ovo vrijeme koje možete pogledati OVDJE . Moram priznati da mi je dosta snimaka zbog kiše (zamazao se objektiv) propalo odnosno ostao neupotrebljiv te se nadam da ćete mi to oprostit.

Uz vjeru i nadu da će već sljedeće godine puno više Vrličana pohoditi svoj rodni kraj i ne dozvoliti da izumru Vrlički običaji i tradicija


A sad evo i videozapisa:


Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets