utorak, 3. veljače 2015.

AKO NISI MULTIPRAKTIK NEMA TE NIGDI



Tema o kojoj ću pisati je manje više opće poznata svima, no kako u zadnje vrijeme i nisam nešto posebno objavljivao na blogu osim umrlica, eto da probijemo led za ovu godinu.

Kako kaže naslov "ako nisi multipraktik nema te nigdi" jednostavno to je tako. A što mislim pod tim pročitajte ovaj blog do kraja poa će vam biti sve jasnije.

Pošta
Pošta odavno ne služi samo za ono na što smo navikli slanju i primanju pisama (zar još netko šalje pisma kraj facebooka, mobitela, emaila...) paketa, plaćanje računa i sl. danas je pošta mini market ili supermarket ovisi o veličini mjesta u kojoj je stacionirana.
Pa tako ni Vrlička pošta nije pošteđena modernizacije, u pošti se može naći što-šta osim uobičajene ponude, telefonske govornice u Vrličkoj pošti su postale izlog raznoraznih stvarčica, knjiga, slikovnica, lampaša za groblje....u pošti kako je svima poznato moguće uplatiti i loto, sportsku prognozu, bingo, expres lutrije, grebalice i još što-šta iz ponude HR lutrije.
Osim ovoga navedenog još je tu što šta u pošti na ponudi a po to smo nekada odlazili u trgovinu, knjižaru, cvjećaru i sl.
Kiosk Tiska

Idemo dalje došli smo do jedinog kioska u Vrlici. I kiosci su odavno postali multipraktik. zaboravite vrijeme kad je kiosk služio mjesto gdje će te kupiti novine, križaljke, cigarete, žvake, bombone....
I kiosci tiska su preuzeli dobar dio posla koji ste nekoć obavljali jedino u pošti, slanje paketa, plaćanje računa, kupovina telefona, mobitela...
Dobar dio posla preuzeli su i od trgovina mješovito robom, pa tako se u kiosku može kupiti osvježavajuća pića sokovi, pivo...mogu se uzeti razno razne grickalice, sladoledi ...
Kiosk u i onako skučenom prostoru kad se natiska svega i svačega prodavačica (da li je još netko vidio prodavača u kiosku) doslovce se ne može ni okrenuti.
Mesnica

Priko puta kioska je jedina mesnica u Vrlici - doduše ima još jedna mesnica na izlazu Vrlike prema Sinju no u samoj Vrlici ima samo jedna jedina mesnica.
I mesnica nije mogla odoliti modernizaciji, tako da u mesnici neije samo meso i mesne delicije i mesnica je uzela dio kolača koje smo do sada kupovali u trgovinama mješovitom robom.
Tako i u Vrličkoj mesnici odnedavno možete kupiti raznih proizvoda, dobar dio tih proizvoda i idu uz meso, kao manistre, konzerve, kisele salate isl, ali i u mesnici se može naći i smrznutih (kao i ovo navodno friško meso prije nije bilo smrznuto) proizvoda pa čak i smrznutih morskih plodova.
Studenac

Odavno je Todorić preuzeo primat od pošte u plaćanju računa priko svojih lanaca Konzum, kiosci tiska....od nedavno se i u Vrličkom Studencu trgovini mješovitom robom mogu plaćati računi i režije i za tu uslugu još uvijek naplaćuju svega 1 kunu bez obzira na iznos.
Eto tako sam nedavno prioko web shopa naručio proizvod od preko 2000 kuna i za taj iznos također platio sam 1 kunu, da sam taj iznos išao uplatiti u pošti vjerojatno me nebi došao manje od 20 kuna
Jedini uvijet koji morate ispuniti da bi platili te račune je da na računu mora biti otisnut barkod kao što je prikazano na slici. Ovaj barkod je obvezan i kod plaćanja računa na kiosku tiska, no praktički sve režije dolaze sa otisnutim barkodom pa to ne predstavlja neki problem, jedino ako plaćate nešto drugo općom uplatnicom bez barkoda morat ćete otići u poštu, banku ili FINU
Pa kako sam ja onda uplatio taj račun preko webshopa, pa postoje programi za kreiranje tih barkodova pa sam se poslužio  s jednim od njih.
Ali i trgovine su uzele dio kolača od kioska pa tako i u trgovinama (ne samo studenca) se mogui uzeti novine, časopisi i sl.

Iz ovoga svega (da pomalo privedem priču kraju) se da zaključiti da ako nisi multiptrakti nema te nigdi, pa tako i na mom štandu ali i na mom webshopu se može naći svega i svačega: od igračaka, kapa, iglica,.....a što će se moraš biti u korak s vremenom.

Kad se ovo sve pročita možda i članak u Slobodnoj dalmaciji pod naslovom Stanovnici Zagore: Jure, eto ti nazad pošta, u selu nema ni žive duše! je usko povezan s ovim mojim napisom.

Da je pošta ostala jedino mjesto gdje se mogu uplatiti računi, poslati paket i sl. možda bi i pošte na Maovicama, Ježeviću i Vinaliću i imale neku svrhu ovako....
Lipi moji ostajte mi zdravo do sljedećeg članka

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets