utorak, 18. lipnja 2013.

PLASTIČNE VREĆE I EKOLOGIJA

Ekološka svijest

Od nedavno se susrećemo s tim kad odlazimo u trgovine radi ekološke svijesti građana nema više besplatnih plastičnih vrećica.


I kako sam u podnaslovu rekao od nedavno u trgovinama nema više besplatnih vrećica po nalogu ministarstva za zaštitu okoliša a čiji je pokretač bila bivša ministrrica Holly. Vjerovalo se da će ta odluka pobuditi svijest u građanima i natjerati ih da nose torbe, vrećice i sl. od kuće. No da li je to u praksi zaživjelo.
Cjena vrećica u dućanima su uglavnom 30 lipa za one manje vrećice odnosno 50 lipa za one malo veće, a ako hoćete one još veće kese (koje smo plaćali i prije uvođenja ovog zakona) tribat će izdvojiti i još veću količnu lipa.
I sad oni kojima 30 ili 50 lipa ne predstavlja nikakav problem za njih se nije dogodila ama baš nikakva promjena i dalje sve po starom.
A oni kojima i tih 30 ili 50 lipa smatra rasipništvom po onoj staroj zrno po zrno pogača ==> tako i u ovom slučaju lipa po lipa... i sad svaki dan samo jedna kesicu po 30 lipa pomnožite sa 365 dana u godini ispada 110 kn, a bacite mozak na pašu i razmislite što se za 110 kuna može kupiti.
Eko - kese
E za takve a takvih je po mom sudu najveća brojnost većina trgovačkih kuća ima rješenje.

Na kasi vas čekaju tzv eko kese poput ovih na slici desno. Koliko sam imao primjetiti većina kupaca (a i ja među njima prvi) se ipak odlučuje o ovoj varijanti.

No mene zanima zašto su ove kese dobile naziv eko-kese, možda zato jer se brže raspadaju od onih koje smo do sada koristili. Ako je to razlog onda su potpuno u pravu jer stvarno ove kese se raspadaju (pucaju) prije nego ih i uzmeš u ruku jer toliko su "čvrste" da staviti više od 2-3 artikla u njima je nemoguća misija.
A neke se raspadnu i prije nego se stavi artikal u vrećicu, jer većina ovakvih kesa nas čeka u rolama nalik na sliku iznad, i sad ide se odmotati kesa i onda onaj trzaj rukom da se odvoji jedna od druge i u pravilu svako druga kesa nije za uporabu.
E sad probajte u jednu ovakvu "eko" vrećicu staviti 2-3 pive i pođite kući sa njima, i prije nego ste i krenuli nastao je lom, kesa puca a pive tresnu o pod....... i tu prestaje svaka priča o ekologiji jer em što ćete ostati bez dragocjene tekućine ostali ste i bez boce (ako ste platili kauciju nema povrata novca), a osim toga staklo od boce rasuto na sve strane je sve drugo nego ekologija. Znači jedino rješenje mada ni ono nije naj sigurnije za svaku pivu jedna "eko" vrećica.
A ovaj slučaj nije samo s pivom, zamislite da vam ovakva vrećica pukne a u njoj su razni herbicidi, pesticidi i sl. otrovi.

Do sada ste mogli staviti sve artikle u 2-3 vrećice a kad su u pitanju ove "eko" vrećice tribat će vam bar 10 takvih da "sigurno" donesete sve artzikle kući bez straha da ćete ih ostaviti negdje uz put


Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets