četvrtak, 12. studenoga 2015.

PROJEKTA IGRAMO SE! ZA OSOBE S POSEBNIM POTREBAMA 2015


Projekt IGRAMO SE! za djecu s posebnim potrebama opet je u našem gradu Vrlici točnije u Centru Fra Ante Sekelez.

I opet sam kao i prošle godine dobio ovu obavijest na email o ovom događaju.
Da ne smišljam koji ću tekst napisati najbolje da ga prenesem u cijelosti onako kako sam ga i dobio na email. Pa evo tog teksta:
S veseljem najavljujemo Projekt IGRAMO SE! za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom, kojeg organizira Dječji klub Dalmalino i molimo za najavu.
Zabavno-edukativni program u Centru za rehabilitaciju Fra Ante Sekelez -  Vrlika održava se u petak 13. studenog  2015.godine s početkom u 10.30 sati. Dalmalino animatorima, Pipi Dugoj Čarapi i Klaunovima u zajedničkoj interakciji pridružiti će se učenici OŠ Milana Begovića i mališani iz dječjeg vrtića Zvončica iz Vrlike.
Cilj je provođenje mjera i aktivnosti u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju i njihovih obitelji, te pomoć u integraciji u lokalnu zajednicu.
Aktivnosti provodimo u suradnji s lokalnim klubovima, kudovima, školama i vrtićima s područja Splitsko – dalmatinske županije. U programske aktivnosti kroz protekle 3 godine  Projekt je uključio 837 osobe ( štićenika, njihovih prijatelja, animatora, gostiju, plesača, pjevača, polaznika glazbenih škola, izviđača, folkloraša, mažoretkinja i dr. mladih talenata..) u igri i zabavi. Igramo se zajedno!

U ovom svijetu pravila, normativa i klasifikacija kao da smo zaboravili na jedno od temeljnih ljudskih prava - pravo različitosti! Djeca s posebnim potrebama u mnogim zemljama svijeta trpe ozbiljne povrede njihovih temeljnih prava.
Prihvaćanje različitosti i razumijevanje različitosti temelj je kvalitetnije komunikacije i života cijele društvene zajednice.
Dječji klub Dalmalino kroz Program IGRAMO SE! ukazuje na nužnost senzibiliziranja i edukacije šire javnosti o različitosti, jednakosti, prihvaćanju, integraciji, načinima ophođenja prema djeci s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju, te na potrebu mijenjanja stavova kroz pozitivna iskustva.
Predložena aktivnost pridonosi razvoju civilnog društva kroz poboljšanje zdravlja djece i mladih, poboljšanje uvjeta odrastanja i zaštitu obitelji, potiče razvoj volonterskog rada.
Opći cilj
Poboljšanje kvalitete života djece s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju i njihovih obitelji, te pomoć u integraciji u lokalnu zajednicu.
Direktni korisnici obuhvaćeni ovim projektom su
-   Djeca ( s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju, teškoćama u učenju, tjelesna invalidnost, stanja uzrokovana bolestima; djeca s problemima u ponašanju;
kao i djeca bez uočenih teškoća koja se aktivno uključuju bez selekcije i samostalno )...
-   Indirektni korisnici su njihovi roditelji,kao i svi ostali članovi njihovih obitelji čija se kvaliteta života također povećava.
Koristi su:
-   Prilika za druženje s vršnjacima. Uzori među vršnjacima za vještine i ponašanja.
-   Veće samopoštovanje zbog boravka u grupi. Prilike za učenje o razlikama.
-   Učenje novih socijalnih vještina interakcije s djecom različitih sposobnosti.
-   Razvijanje razumijevanja teškoća koje imaju djeca s posebnim potrebama
-   Djeca spoznaju da pojedinac može prevladati svoje teškoće i tako postići uspjeh.
-   Priznavanje vlastitih sposobnosti, vještina.
Srdačan pozdrav uz Citat:
"Ljudska prava su zapisana u srcima ljudi; ona su tamo bila mnogo prije nego su ljudi koji pišu zakone skicirali prve odredbe."
Mary Robinson 

P.S. Možda i sam budem nazočan ovom događaju (ali ne obećajem), naravno ako budem imao dozvolu od organizatora i ustanove fra Ante Sekelez, pa možda tako s vama podijelim dio iskustva s ovog događaja.

VEZANI ČLANCI:

PROJEKT IGRAMO SE! ZA OSOBE S POSEBNIM POTREBAMA 2014 
IGRAMO SE - ZA DJECU S POSEBNIM POTREBAMA

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets