petak, 22. siječnja 2016.

KUD PLOVI VRLIČKI BROD


Prošle godine sam negdje u ovo vrijeme pisao istu temu u u postu VRLIKA IZUMIRE. Ovdje ću samo baciti kratak osvrt po tom pitanju.

Prema mojoj evidenciji vidljivo iz posta VRLIČLANI UMIRU 2015 prošle godine umrlih Vrličana je 57 (slovima pedesetsedam) no siguran sam da je ta brojka veća, jer tijekom litita nisam baš sve ni pohvatao, a u ovu evidenciju nisu ubrojani umrli u Otišiću, Cetini, Civljanima i sl. Jer kako imati njihovu evidenciju kad nemam obavijest, a znamo da neki umiru ovdje a sahranjuju se u negdje drugdje i obratno.

Fratar je na jednoj novogodišnjoj misi u Vrličkoj crkvi rekao da je umrlih Vrtličana (katolika) 60, a da je kršteno 11 ili 12 djece, ali od tih krštenih nijedno ne živi u Vrlici. Još kad ubrojimo tu i one koji su otišli trbuhom za kruhom negdje drugdje da li poslom ili na školovanje još je mračnije.
A evo i ova 2016 godina je postala galopirajuća, nije prošao ni 1 (prvi) mjesec a 10 Vrličana više nije s nama.
Što očekuje Vrliku u skoroj a ne dalekoj budućnosti?
Vrlička veterinarskla stanica je ukinuta već skoro dvije godine, krajem ljeta Vrlika je ostala bez jedinog kioska za novine, cigarete i čega sve ne, još prije 2-3 godine Vrlika je imala oko 10 kafića danas su aktivna tek 4 ili 5, uz restoran na česmi ERO za kji samo on zna kako preživljava.
Već se šuška i o tome da bi se mogla ukinuti Vrlička Osnovna škola "Milan Begović" jer noglo bi se reći da u školi ima više nastavnika nego učenika. Govorka se o tome da će učenici preseliti ili u Knin ili u Hrvace, a da će se sad postojeća školska ustanova prenamjeniti u Starački dom,
Ako se ta govorkanja ostvare onda bi komodno samačka staračka domaćinstva preseliti u taj dom, a kuće po selima i onako postaju sve više nalik na ovu sa slike kuća kabriolet bez krova, vrata i prozora, zarasla u kupinu i korov, a Vrliku ćemo jedino pohoditi za one malo veće blagdane (a tko zna hoćemo li i tada) kao što su Uskrs, Rožarica, Božić....

Budućnost Vrlike nije baš ružičasta, može li se zaustaviti taj egzodus?

Nema komentara:

Objavi komentar

MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu

Blogger Gadgets