Recept za puru je dovršen, no prije nego pogledate video, ( a video ćemo postaviti i na fejsu za koji dan) nadam se da ćete pročitati i ovaj tekst.
Pura neki kažu da je to bila sirotinjska hrana, u neku ruku se i slažem, nekad se je pura kuhala doslovno svako jutro, a pogotovo u brojnijim obiteljima, što ne znači ako je to bila sirotinjska hrana da nije delijkatesa.
Pa i slavonski čvarci (za moj ukus su ipak prežestoki tj papreni i nije rado viđena hrana na mom stolu, ovi naši domaći čvarci ili kako ih mi zovemo žmare su mi ipak draži) su do nedavno bili sirotinjska hrana, a danas su brand.
Ja se baš i ne sjećam tog svako-jutarnjeg kuhanja pure, ali mi je najbolje ostala u sjećanju iz djetinjstva kad su se klala prasad tj. kolinje, odnosno na sam dan klanja (prije nego je uvedena kontrola na trihinelozu) bila je ne obveza već pravilo, domaća pura uz džigericu ili jetru za ručak.
Pura uz džigericu je super no meni je nekako najdraža bila s pomidorama (rajčice) pa i koselim mlijekom ili kako smo mi to zvali jednostavno pura i kiselina.
No s vrimenom se pura počela kuihati sve rijeđe i sve češće se pribjegava instat purama tj. kupovnim palentama koja se skuha za nekoliko minuta, sve ono tko će je čekati da se skuha, kao da isto toliko ne čekamo da se skuha juneća ili goveđa juha, pečenje u rerni sl.
A možda taj odmak od tradicije ipak leži u nečemu drugome, stariji su zaboravili, a mlađi i ne znaju kako se kuha domaća pura, pa otuda moja ideja da napravim ovaj video za sve one koji ne znaju ali bi se htjeli prisjetiti kako se to radi.
Ja osobno ne pamtim kad sam zadnji put kuhao instant palentu koja je gotova za nekoliko minuta, i kad nisam imao domaćeg brašna uvijek bi kupovao u dućanu isključivo kukuruzno brašno (ne ni krupicu ni palentu), neću sad pisati koje mi najbolje odgovara da ne reklamiram proizvođača, napisat ću samo da na pakovanju piše "Kukuruzno brašno za kruh i kolače"
Netko me je na fejsu upitao da imam li mišaju i od kojeg li je drveta.
Pa naravno da imam mišaju, a sad od kojeg je drveta ne znam ni sam no neki
kažu da je najbolje od jasenovine, a neki od murve jer su to drveća koja nemaju miris.
No nema veze imamo li mišaju može se pura promiješati i običnom ili drvenom žlicom, mada sa žlicom nemate taj doživljaj kao s mišajom.
Pa i uštipci su najbolji kad se mišaju na ruke, a danas je tu ulogu preuzeo mikser.
Ovaj način kuhanja pure iz vide sam naučio od svojih ukućana, možda se kod vas nije kuhalo baš na isti način (neko je na fejsu spomenuo krumpire), no u Vrličkom kraju (zato sam u naslovu napisao okolica Vrlike) su osnovna tri sastojka za pripremu pure Kukuruzno brašno, voda (još najbolje izvorska umjesto iz slavine ili špine) i sol (sol može biti i krupna i sitna nije bitno).
Ipak se nadam da će vas ovaj moj video potaknuti da se vratimo tradiciji kuhanja domaće pure, a da će instant palenta na meniju biti samo ponekad.
Tijekom pisanja potkrala mi se pokoja tipkarska greška, no vjerujem da ćete mi to oprostiti i da mi nećete uzeti za zlo
A sad evo i video:
Ovaj način kuhanja pure iz vide sam naučio od svojih ukućana, možda se kod vas nije kuhalo baš na isti način (neko je na fejsu spomenuo krumpire), no u Vrličkom kraju (zato sam u naslovu napisao okolica Vrlike) su osnovna tri sastojka za pripremu pure Kukuruzno brašno, voda (još najbolje izvorska umjesto iz slavine ili špine) i sol (sol može biti i krupna i sitna nije bitno).
Ipak se nadam da će vas ovaj moj video potaknuti da se vratimo tradiciji kuhanja domaće pure, a da će instant palenta na meniju biti samo ponekad.
Tijekom pisanja potkrala mi se pokoja tipkarska greška, no vjerujem da ćete mi to oprostiti i da mi nećete uzeti za zlo
A sad evo i video:
Nema komentara:
Objavi komentar
MOŽETE KOMENTIRATI SAMO AKO IMATE GOOGLE RAČUN (npr. gmail)ili preko facebook profila u gornjem obrascu